Trump are „foarte serios” în vedere grațierea lui Snowden

Trump are „foarte serios” în vedere grațierea lui Snowden

Președintele Donald Trump a afirmat că studiază posibilitatea de a-i acorda iertarea lui Edward Snowden, autorul unor dezvăluiri răsunătoare despre mai multe programe americane de supraveghere.

„Intenționez să examinez foarte serios această problemă”, a declarat Trump sâmbătă seara, în cadrul unei conferințe de presă la reședința sa de golf de la Bedminster, New Jersey.

Snowden, un fost angajat al Agenției de Securitate Național, a trăit în exil în Rusia de când a fugit din Statele Unite, acum șase ani, după ce a dat publicității informații explozive despre cele mai screte agenții de spionaj și programele lor.

Dezvăluirile sale au declanșat dezbateri despre programele de supraveghere și ascultare ale guvernului american, unii privindu-l pe Snowden ca pe un erou, alții ca pe un trădător.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trump a declarat că nu este „foarte la curent cu situația lui Snowden, dar că persoanele de stânga și de dreapta sunt divizați în privința faptelor acestuia.

„Pare să fie o decizie împărțită. Mulți cred că ar trebui tratat diferit, iar alții că a făcut lucruri foarte rele.”

Trump a evocat posibilitatea grațierii lui Edward Snowden în cadrul unui interviu pe care l-a acordat săptămâna aceasta pentru New York Post.

„Sunt numeroase persoane care afirmă că nu este tratat corect. Vreau să zic, că așa am auzit”, a spus Trump și pentru ziarul citat.

New York Post a relatat că președintele și-a consultat membrii echipei despre posibilitatea de a-l lăsa pe Snowden să revină în Statele Unite din Rusia, fără a ajunge la închisoare.

Trump a mai spus în interviul pentru Post:

„Mulți oameni sunt de partea lui, trebuie să spun asta. Nu îl cunosc, nu l-am întâlnit niciodată. Dar mulți oameni sunt de partea lui.”

În interviu, Trump justifica posibilitatea grațierii evocând abuzurile FBI în cazul său. Președintele a spus că este nedrept ca oameni, precum fostul director FBI, James Comey, să fie liberi, iar alții, ca Edward Snowden, să aibă probleme juridice.

Snoden însuși a salutat declarațiile pe care Trump le-a făcut în interviu, scriind vineri pe Twitter:

„Ultima oară când am auzit Casa Albă că are în vedere o grațiere era în 2016, când același Procuror General care fusese însărcinat să mă cerceteze, a recunoscut că, una peste alta, eforturile mele de a expune sistemul neconstituțional al NSA de supraveghere în masă a fost un serviciu public.”

Procurorii federali l-au acuzat pe Snowden în 2013 de furt, „comunicare neautorizată de informații de siguranță națională” și „comunicare deliberată de informații unei persoane neautorizate”.

La sfârșitul lui 2016, fostul președinte american Barack Obama declara că nu are în vedere o grațiere a lui Edward Snowden câtâ vreme acesta continuă să fugă de justiție.