Trump anunță că Serbia îşi va muta ambasada la Ierusalim
- Ovidiu Drugă
- 7 septembrie 2020, 03:30
Serbia urmează exemplul american și își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, anunță Donald Trump. Amănunte despre această nouă victorie internațională a președintelui american ne oferă Le Monde.
"Serbia devine prima țară europeană care urmează exemplul Statelor Unite, care și-au transferat ambasada în 2018. Acest anunț ar trebui să satisfacă electoratul evanghelic al candidatului republican cu două luni înainte de alegerile prezidențiale americane.
Vineri, 4 septembrie, Donald Trump a anunțat că Serbia își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, devenind astfel prima țară europeană care urmează exemplul american.
În același timp, Kosovo, o țară "cu majoritate musulmană", a acceptat să stabilească "relații diplomatice" cu statul evreu, a adăugat președintele american. "Bravo! Vor urma și alte țări islamice și arabe", a spus el pe Twitter, salutând "o altă zi mare pentru pace în Orientul Mijlociu".
Însă, summitul zilei de la Casa Albă a fost dedicat oficial "normalizării economice" dintre Serbia și Kosovo, aflate în mijlocul unui conflict politic teritorial și politic complex. Dar emisarul lui Donald Trump pentru acest dosar, Richard Grenell, a avertizat că sunt de așteptat "surprize" .
Mai ales pentru că este vorba despre Israel, o prioritate pentru o mare parte a dreptei creștine americane.
"Serbia s-a angajat să deschidă un birou comercial la Ierusalim începând cu această lună și să își mute ambasada la Ierusalim până în iulie", părăsind astfel Tel-Avivul unde se află misiunile diplomatice ale celor mai multe ţări, a declarat președintele Statelor Unite într-un comunicat.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat imediat acest anunț, subliniind că va fi "prima țară europeană" care va urma exemplul Statelor Unite. El a mulțumit președintelui sârb "pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului".
Serbia merge pe urmele Statelor Unite, care și-au mutat ambasada în Orașul Sfânt în mai 2018, distrugând consensul internațional și provocând furia palestinienilor, care de atunci i-au negat Washingtonului orice rol de mediator în propriul lor conflict cu israelienii. Guatemala urmase deja exemplul american.
Statutul Ierusalimului este într-adevăr una dintre cele mai spinoase chestiuni în vedere unei soluționări a conflictului israeliano-palestinian. Organizația Națiunilor Unite (ONU) consideră că această chestiune trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni și palestinieni și că, între timp, capitalele nu trebuie să își stabilească reprezentarea diplomatică în Israel la Ierusalim.
Statul evreu a ocupat Ierusalimul de Est în 1967, l-a anexat și consideră că întregul oraș este capitala sa "eternă" și "indivizibilă". Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră.
Premierul Benyamin Netanyahu a mai asigurat că Kosovo, care nu a avut relații diplomatice cu statul evreu de la proclamarea independenței sale, în 2008, va fi "prima țară cu majoritate musulmană care va deschide o ambasadă la Ierusalim". El i-a mulțumit lui Donald Trump pentru "contribuția" la aceste succese diplomatice pentru Israel.
"Palestina a devenit victima ambițiilor electorale ale lui Trump", a protestat pe Twitter Saeb Erakat, secretar general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP). Potrivit acestuia, echipa fostului om de afaceri este gata să "facă orice pentru a-şi asigura realegerea, indiferent dacă distruge pacea".
Această veste vine la mai puțin de o lună după anunțarea unui acord pentru normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, favorizat tot de intervenția Statelor Unite. Odată cu apropierea scrutinului din 3 noiembrie, când candidează pentru un al doilea mandat, miliardarul republican nu ascunde că vrea astfel să mulţumească electoratul evanghelic.
Cu aceste acorduri, anturajul său încearcă să prezinte un raport diplomatic în avantajul său, după o serie de eșecuri în politica externă cu Coreea de Nord, Iran, Venezuela sau chiar legate de pacea israeliano-palestiniană.
"Aceasta este a doua oară în mai puțin de o lună când Israelul face pace și îşi normalizează legăturile cu o țară predominant musulmană", a menționat consilierul său pentru Securitate națională, Robert O'Brien, descriindu-l pe Donald Trump drept "un adevărat pacificator", scrie Le Monde.
Traducerea: Rador