Portavionul și portelicopterul USS Bataan, însoțit de flotila sa de protecție, având la bord 2400 de membri ai Unității 26 de Pușcași Marini, a luat poziție în Orientul Mijlociu.
Misiunea sa este de a riposta în cazul escaladării tensiunilor cu Iranul.
Scopul desfășurării noului contingent de trupe americane este și descurajarea unor tulburări care riscă să fie provocate de dezvăluirea de către Donald Trump, săptămâna viitoare, a „Acordului Secolului”, așa cum a numit liderul de la Casa Albă planul de pace israeliano-palestinian.
În contexul tensiunilor existente în Orientul Mijlociu, documentul lui Trump poate reprezenta scânteia care aruncă în aer butoiul cu pulbere.
Cu atât mai mult, cu cât trupele palestiniene Hamas au strânse legături cu Teheranul
Pe 24 ianuarie, USS Bataan, escortată de alte două nave de război, a ajuns în Marea Roșie, luând poziție în fața coastelor răsăritene ale Peninsulei Arabice, scrie agenția israeliană Debka.
Navele americane participau la un exercițiu naval cu Marocul, când au primit ordin să-și întrerupă misiunea și să se îndrepte spre Marea Roșie.
Observatori americani din domeniul informațiilor, citați de Debka, apreciază că Iranul se pregătește să-și extindă atacurile la adresa țintelor Statelor Unite și ale aliaților acestora, inclusiv Israel și Arabia Saudită, ca răspuns la lichidarea generalului iranian Qassim Soleimani din 3 ianuarie.
Pentagonul a recunoscut vineri că 34 militari americani au suferit „traumatisme craniene” în urma atacurilor cu rachete iraniene asupra bazei aeriene Ain Al-Assad, din Irak, pe 8 ianuarie.
Anterior, Washingtonu declarase că se înregistraseră doar 11 răniți, după ce Donald Trump afirmase inițial că nici un militar american nu avusese de suferit de pe urma atacului cu rachete.
Aflat la bordul USS Bataan, generalul Franck McKenzie, comandantul trupelor americane din Orientul Mijlociu, a declarat:
„Deși uciderea lui Soleimani a avut un efect descurajator, Iranul continuă să reprezinte o amenințare reală.”