Trump cere anularea Loteriei Vizelor, după atentatul din Manhattan

Președintele SUA a anunțat că va încerca, din nou, să elimine un program de imigrație, după atacul terorist din New York, în care au murit 8 oameni, alți 11 fiind răniți

Teroristul a venit în țara noastră prin ceea ce se numește Programul Diversității Loteria Vizelor, o realizare de toată frumusețea a lui Chuck Schumer. Să-i acordăm creditul pe care îl merită”, a scris, ironic, Donald Trump pe Twitter, referindu-se la liderul democraților din Senat, care reprezintă New York-ul.

Schimb de replici pe Twitter

Senatorul democrat Chuck Schumer i-a răspuns lui Trump, acuzându-l că politizează atacul și a adăugat că la Casa Albă se încearcă să se reducă bugetul destinat luptei antiteroriste.

„Întotdeauna am crezut și continui să cred că imigrația este benefică pentru America. Iar președintele Trump, în loc să politizeze și să divizeze America, ceea ce pare că face de fiecare dată când are loc o tragedie națională, ar trebui să se concentreze pe soluții reale - finanțarea antiteroristă - la care propune tăieri la buget”, susține el.

Chuck Schumer era membru al Camerei Reprezentanților în 1990, când a fost creată Loteria Vizelor, iar presa a amintit rolul său important în redactarea proiectului de lege.

FOTO: Saipov a fost șofer al firmei Uber în ultimele șase luni

Măsuri de scuritate

Trump a cerut „examinare extremă” la intrarea străinilor în țară, după atentatul din Manhattan. El a explicat: „Luptăm din greu pentru imigrație pe bază de merite și eliminarea sistemului democrat al loteriei. Trebuie să devenim mult mai duri (și mai deștepți)”. Suspectul, Sayfullo Saipov, a sosit în SUA din Uzbekistan, printr-un program Loteria Vizelor, în urmă cu 7 ani.

Trump a făcut din restricțiile de imigrație și terorismul islamic radical subiecte majore ale campaniei sale electorale, în 2016. Democrații l-au acuzat să folosește problema terorismului pentru a crea panică și a reduce imigrația în general.

Loteria Vizelor este un program prin care 50.000 de vize de imigrare pot fi acordate anual „la întâmplare”, unor locuitori din țări cu emigrație scăzută în SUA.

Doritorii trebuie să dovedească faptul că nu au dosar penal, că au diplomă de liceu sau cel puțin doi ani de experiență în muncă, în ultimii cinci ani, pentru a se califica în sistem, urmând o tragere electronică la sorți.

Metoda „camioneta”

Teroriștii, ca și autorii atacurilor armate din școli, învață de la predecesori. Nicio tactică ucigașă nu s-a răspândit mai rapid în rândul teroriștilor, în Occident, ca și folosirea camionetelor și a altor vehicule pentru a comite atacuri în masă.

Ceea ce era o metodă utilizată extrem de rar în trecut, acum a devenit o opțiune la îndemână pentru mulți jihadiști, pentru că nu este nevoie decât să închirieze o mașină și să intre, cu viteză, în mulțime.

Începând din 2014, au avut loc 15 astfel de atacuri cu autovehicule în Occident, comise de teroriști jihadiști, printre acestea fiind și cel din Manhattan de marți seara.

Până acum, în aceste atentate au fost omorâți 142 de oameni, în trei ani, în orașe precum Barcelona, Londra, Stockholm, Berlin, Nisa și New York.

Fără regrete

Sayfullo Habibullaevic Saipov (29 de ani) a fost împușcat în abdomen de polițiști, apoi arestat și transportat la spital, pentru a primi îngrijiri medicale. El și-a revenit, ieri, și le-a spus oamenilor legii, de pe patul din spital, că este „mândru” de acțiunile sale și nu regretă nimic. Anchetatorii din poliție și FBI încearcă să pună cap la cap povestea teroristului, după ce un politician american declara, ieri, că Saipov s-ar fi radicalizat în Statele Unite și acolo a devenit simpatizant ISIS. Martorii au auzit că atacatorul a strigat „Allahu Akbar” („Dumnezeu e mare”) în timpul comiterii atentatului, sloganul pe care îl folosesc teroriștii jihadiști când urmează să ucidă cu sânge rece. Surse din poliție au declarat ulterior că au găsit, în mașină, un bilet pe care scria că teroristul a acționat în numele ISIS.