Donald Trump se va adresa Americii joi, după ce Senatul l-a achitat de ambele acuzații în baza cărora democrații ar fi vrut să-l demită.
„Voi face o declaraţie mâine, la ora 12:00 (17:00 GMT) de la Casa Albă pentru a vorbi despre victoria ţării noastre împotriva acestui „impeachement” sub formă de mascaradă”, a scris pe Twitter cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Cum a decurs procesul
Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.
Preşedintele SUA Donald Trump a fost achitat miercuri în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat, relatează AFP, citat de Agerpres.
Democraţii au comis o „eroare politică colosală” prin iniţierea procedurii de destituire împotriva lui Donald Trump, a afirmat miercuri liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, la scurt timp după achitarea preşedintelui american, relatează AFP.
„În momentul de faţă, ei sunt învinşii” şi republicanii sunt „într-o poziţie bună” cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale, a declarat acesta presei imediat după verdictul dat de Senat.
La rândul său, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că achitarea lui Donald Trump nu are „nicio valoare” deoarece procesul său de destituire nu a fost „echitabil”.
Conflict între Trump și Pelosi
Imaginile care au apărut miercuri, în care se vedea cum președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, D-Calif, face un test cu hârtia pe care era tipărit discursul președintelui Trump în fața Congresului, înainte ca ea să o facă bucățele mai târziu la sfârșitul discursului, au stârnit reacții vehemente.
Unul dintre cele mai comentate momente ale discursului lui Trump a fost la sfârșitul acestuia, când Nancy Pelosi a fost văzută începând să rupă pe jumătate paginile din discursul Președintelui .
Când Fox News a întrebat-o ulterior de ce a făcut-o, ea a răspuns: „Pentru că era un singurul lucru amabil pe care puteam să-l fac, luând în considerare alternativele”, adăugând: „L-am rupt. Am încercat să găsesc o singură pagină cu ceva adevăr în ea. Nu am putut."
Anterior Donald Trump a lăsat-o cu mâna întinsă atunci când aceasta a vrut să-l salute.
„Trădătorul” din Partidul Republican
Un singur senator republican, Mitt Romney, a votat pentru demiterea președintelui Donald Trump, însă doar la una dintre acuzații, cea referitoare la convorbirea cu președintele Ucrainei, nu și la cea de obstrucționare a Congresului.
Mitt Romney este cel care a pierdut alegerile, din partea Partidului Republican, în 2012, în fața democratului Barack Obama, și a ratat nominalizarea în 2016, alegerile câștigate de actualul președinte al SUA.
Opinia americanilor
Procesul de demitere a președintelui Donald Trump a fost extrem de politizat, sunt de acord majoritatea analiștilor, votul fiind strict politic, cu excepția celui al lui Mitt Romney.
Dintre toți adulții americani, 49% considerau că Trump nu ar trebui destituit și 47% că ar trebui, potrivit unui sondaj al ABC News. Printre votanții republicani, doar 9% considerau că președintele ar trebui destituit, în timp ce 88% erau împotriva acestei intenții, iar în cazul votanților democrați scorul este de 14% la 83%.