„Trump a scăpat de Sabia lui Damocles… Are mânile libere cu Putin”

Concluziile anchetei procurorului special Robert Mueller privind legătura Trump–Rusia fac ca politica liderului american să intre într-o nouă fază.

Un interviu cu politiologul francez Jean-Eric Branaa pentru Le Figaro.

În raportul său, procurorul Mueller a ajuns la concluzia absenţei unei complicităţi între echipa de campanie a preşedintelui american şi Rusia în anul 2016. Este el total exonerat? Cum analizaţi această situaţie?

Ancheta este terminată iar Robert Mueller a făcut limpede pentru toţi că nu a existat nici o conspiraţie între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

Acest element este cu atât mai important cu cât afacerea ar fi putut conduce la procedura de „impeachment” şi la un proces de destituire a Preşedintelui. Este exact ceea ce, de doi ani încoace, agita apele politicii americane.

Sabia lui Damocles, care stătea deasupra capului lui Trump, a dispărut, aşa că va începe să fie un preşedinte normal, ceea ce nu a fost până acum. Pentru că, să reamintim, bănuielile de conspiraţie cu Rusia au apărut încă de când Trump era încă candidat.

Declaraţiile prin care explica că doreşte o apropiere de Putin păreau suspecte în ochii tuturor, cu atât mai mult cu cât ruşii erau bănuiţi că se amestecaseră în campania americană. Până la a bănui că Trump este implicat nu a fost decât un pas. De aceea, Robert Mueller a fost însărcinat cu ancheta.

Este şi sfârşitul retoricii neoconservatoare anti-ruseşti, folosită de Democraţi?

Absolut. Această retorică a prins atât de bine pentru că terenul fusese pregătit de Republicani înşişi. Când Democraţii s-au aflat în mare dificultate după alegerea lui Trump, nu se aşteptau să trebuiască recupera aceeaşi retorică precum neoconservatorii, atacând pe frontul anti-rusesc.

Congresulş s-a aflat în opoziţie cu Donald Trump în timpul primului său an de mandat, mergând până acolo încât a dictat sancţiuni împotriva Rusiei peste avizul lui Trump. Aceasta a fost nevoit să semneze cu strângere de inimă.

Eşecul acestei anchete reprezintă deci un punct important de cotitură al preşedinţiei lui Donald Trump?

Donald trump intră în actul II al mandatului său, pentru că nu mai are acest capac de plumb deasupra capului, foarte incomodă când se întâlnea cu Putin. Se amintim de întâlnirea cu preşedintele rus de la Helsinki, pe 16 iulie 2018.

Acum, el va putea, nu neapărat să aibă relaţii normale cu Rusia – Congresul va menţine presiune pe acest dosar – dar măcar întreţine relaţii mai libere şi mai decomplexate cu Putin. Cred chiar că îşi va declara intenţia de a proteja viitoarele alegeri de orice ingerinţă străină, inclusiv cea a Rusiei. Ar fi un spectaculos bobârnac dat Democraţilor  şi îl văd pe Trump perfect capabil de un asemenea gest.

Este un avantaj şi pentru viitoarea campanie electorală…

Nu chiar. Este adevărat că îi va fi mai uşor să se bată într-o campanie, eliberat de o asemenea greutate, să spunem că îi va fi mai uşor să înainteze, dacă pot folosi această figură de stil.

Însă, în realitate, asta nu îl pune într-o poziţie mult mai bună decât avea înainte, căci campania americană se joacă după reguli foarte diferite de ale noastre, în special regula colegiului electoral: este important să câştigi statele unul câte unul.

Or, din acest punct de vedere, nu este atât de bine plasat căci a pierdut mai multe state cheie, mai ales în nordul ţării: Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania.

De altfel, mişcarea anti-Trump este în continuare foarte puternică. Chiar dacă preşedintele are suporterii săi şi rezistă la toate atacurile, el stagnează şi nu reuşeşte să urce la o cotă electorală mai înaltă. Rămâne de văzut dacă anunţul absenţei unei legături cu Rusia îi va aduce voturile care îi lipseau.

Democraţii pierd aşadar o săgeată importantă din tolba lor?

Democraţii pierd săgeata atacului sistematic al conspiraţiei Trump-Rusia. dar toţi observatorii serioşi sunt de acord că acest atac sistematic nu era o strategie bună. În plus, Democraţii au nevoie de un lider, care pentru moment le lipseşte.

Vom asista la un alt tip de campanie, diferită de cea din 2018, care nu a fost foarte eficientă pentru Democraţi. Cea din 2020 ar putea fi mai eficientă pentru ei, dacă se orientează spre problemele politice consistente: schimbarea socială, problema climatică, nivelul de trai al americanilor.

Vor trebui să-l înfrunte pe Trump proiect contra proiect dacă vor cu adevărat să poată câştiga viitoarea campanie electorală.