Evenimentul Zilei > International > Trump a AMENINȚAT din nou și Turcia lui Erdogan s-a CLĂTINAT
Trump a AMENINȚAT din nou și Turcia lui Erdogan s-a CLĂTINAT

Trump a AMENINȚAT din nou și Turcia lui Erdogan s-a CLĂTINAT

Lira s-a devalorizat cu 6% după ce SUA a avertizat din nou Turcia să se aștepte la noi sancțiuni dacă nu îl eliberează pe pastorul Brunson.

Moneda turcă a pierdut peste 40% din valoarea sa față de dolar anul acesta, lovită deopotrivă de criza diplomatică dintre Ankara și Washington și de îngrijorările investitorilor față de influența monetară a lui Erdogan, care se descrie drept un „adversar ar dobânzilor”și care dorește să reducă costurile la împrumuturi în ciuda inflației foarte mari.

Criza monetară a agravat neliniștile legate de slăbiciunile economiei Turciei în general, și în special de dependența țării față de importurile de energie și de nivelul mare de îndatorare.

„Nu a existat nici un semnal că băncii centrale i se va permite să mărească ratele dobânzilor de o manieră semnificativă”, a declarat William Jackson de la Capital Economics, într-o notă pentru clienții săi, citată de Reuters. „La fel, nu a existat nici un semn de îmbunătățire a relațiilor cu Statele Unite.”

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steve Mnuchin, a declarat că la o ședință de guvern care a avut loc joi Donald Trump s-a arătat gata să instituie noi sancțiuni la adresa Turciei, dacă pastorul american Andrew Brunson, acuzat de terorism, nu este eliberat.

Într-un mesaj ulterior pe Twitter, Trump a scris că Statele Unite „nu sunt dispuse să plătească nimic” pentru eliberarea lui Brunson, „dar vom lua noi măsuri împotriva Turciei”. Președintele l-a numit pe Brunson „un mare ostatic”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: