Trucuri pentru a nu plăti o avere pentru aerul condiționat

Trucuri pentru a nu plăti o avere pentru aerul condiționatAerul condiționat are nevoie de întreținere periodică. Sursa foto: EVZ

Aerul condiționat este vital în zilele toride, însă factura la curent le strică multora vara. Mai jos sunt câteva trucuri care te vor ajuta să faci economie la factura de curent electric, fără să renunți la acest aparat care-ți răcorește casa.

Pentru consumuri optimizate, ar trebui să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+ şi A, chiar dacă sunt mai scumpe.

Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu până la 45%, iar cele A+ cu până la 25%.

Când nu este necesar să folosiţi aparatura electrocasnică, scoateţi-o din priză! Veţi consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete.

Temperatura recomandată pentru frigider eeste între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la – 18 °C.

Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD, iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.

Maşina de spălat trebuie setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40 °C.

Boilerul trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosiţi. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60 °C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.

Folosiţi sistemul de încălzire/răcire fără a-l seta pe treapta maximă. Scoateţi din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosiţi. Închideţi uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte, schimbaţi periodic filtrele de aer.

Programaţi aerul condiţionat să pornească la anumite ore doar atât cât este necesar pentru a răcori aerul din casă. Nu deschideţi fereastra cât timp aerul condiţionat este pornit – fiecare salt de temperatură duce la o risipă considerabilă de curent.

Păstraţi temperatura interioară în intervalul 20-22°C. Noaptea, poate fi redusă 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%.

Ne puteți urmări și pe Google News