Evenimentul Zilei > Justitie > Trotuarele lui Oprescu de pe Victoriei, în vizorul anchetatorilor
Trotuarele lui Oprescu de pe Victoriei, în vizorul anchetatorilor

Trotuarele lui Oprescu de pe Victoriei, în vizorul anchetatorilor

Reabilitarea și modernizarea Căii Victoriei îi dau bătăi de cap fostului primar general al Capitalei, aflat după gratii

Fostul edil-șef, Sorin Oprescu, declara cu ceva timp în urmă că vrea să transforme Calea Victoriei într-o arteră europeană, cu trotuar spațios pentru pietoni și pistă pentru biciclete. Din păcate, nu a apucat să se bucure prea mult de acest proiect. În timp ce judecătorii de la Curtea de Apel București au amânat, pentru astăzi, luarea unei decizii privind eliberarea din arest a primarului suspendat Sorin Oprescu, în Capitală au început problemele. Nu din cauza arestării fostului edil, închis pentru luare de mită, ci pentru reabilitarea Căii Victoriei.

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții sunt gata să sesizeze organele de urmărire penală, după ce au constatat faptul că mobilierul urban de pe trotuar a fost executat fără proiect și autorizație de construire, iar acest fapt constituie infracțiune. Primăria Capitalei îi contrazice.


FOTO: Mobilierul urban de pe Calea Victoriei a stârnit controverse„Lucrările pe Calea Victoriei s-au executat în baza unui Certificat de Urbanism și a unei Autorizații de Construire. S-au respectat condițiile din avizul Brigăzii Poliției Rutiere, că «pe trotuarele arterei se vor monta stâlpișori ornamentali»”.

„A fost o lucrare amplă”

O mare parte din modernizarea acestei artere a fost realizată de firma Tehnologica Radion. „Când am început lucrările erau mai multe firme care munceau la acest proiect, noi ne-am ocupat doar de lățirea trotuarelor și de partea carosabilă. Am avut proiect, avize și autorizație de construcție. Am avut totul legal. De ceilalți nu știm nimic. A fost o lucrare amplă. Apa Nova a schimbat țevile, s-au montat stâlpi de iluminat, s-a pus mobilier urban”, ne-a declarat Bogdan Antonio, director de proiect. Fostul edil a fost adus la judecată, ieri, singur, într-o dubă a Arestului Capitalei. Avocații acestuia au adus în discuție inclusiv starea de sănătate a primarului, deși, cu alte ocazii, au susținut că nu vor să se folosească de aceste probleme medicale pentru a obține cercetarea edilului în stare de libertate.

Hotărârea de astăzi a magistraților este definitivă. În cazul în care Oprescu va fi condamnat definitiv, Ambasadorul Franței îi va retrage distincția de Cavaler al Legiunii de Onoare care i-a fost acordată fostului edil pe 15 ianuarie 2015.

Leșin programat

La DNA Ploiești au continuat, ieri, audierile în cazul Apa Nova. Lavinia Săniuță, directorul general al companiei, era așteptată pentru a fi audiată în cauză. Nu a mai ajuns deoarece, înainte de audieri, soția fostului ministru de Interne, Marian Săniuță, a leșinat și a fost dusă cu ambulanța la spital. Tot ieri, a fost audiat și liderul de sindicat de la Apa Nova, Nicolae Turcuman. După câteva ore, acesta a explicat că angajații companiei chiar au beneficiat de servicii medicale de 1,2 milioane de lei din partea cabinetului stomatologic deținut de soția lui Costin Berevoianu, fost șef la Apa Nova.