Pentru ce abateri vor fi sancționați cei care circulă cu trotinetele electrice

Trotinete electrice. Foto: flickr.com

Polițiștii locali ar urma să poată să-i amendeze și ei pe cei care utilizează trotinete electrice, potrivit unei propuneri de modificare a normelor aflate în vigoare.

Prin urmare, prin noua propunere se vrea ca Poliția locală să primească competențe în ceea ce privește constatarea și sancționarea contravențiilor săvârșite de către conducătorii de trotinete electrice.

Poliția locală ar putea să-i amendeze pe cei care folosesc trotinete electrice

Propunerea de a permite polițiștilor locali să amendeze persoanele care utilizează trotinete electrice a primit aprobarea Senatului. Recent, a obținut un raport favorabil în Camera Deputaților, instituția cu rol decizional în acest context.

Odată ce acest pas procedural a fost finalizat, documentul urmează să fie supus votului deputaților.

Momentan, doar polițiștii de la rutieră îi pot amenda pe cei care încalcă regulile pe trotinetă. Poliția locală îi poate amenda doar pe pietoni, bicicliști, conducătorii de mopede și căruțe.

Pentru încălcarea căror reguli pot fi amendați cei care folosesc trotinetele electrice

Folosirea trotinetelor electrice este permisă exclusiv pe pistele de biciclete. În absența acestora, acestea pot fi utilizate doar pe drumurile din localități, conform prevederilor actuale ale Codului rutier.

Acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Acest fapt înseamnă că ele nu pot fi folosite pe trotuare.

Trotinetele electrice pot fi conduse doar în linie dreaptă pe drumurile publice, urmând traseul acestora. Pentru schimbarea direcției de mers, conducătorii trebuie să se deplaseze pe lângă trotinetă, respectând regulile privind circulația vehiculelor trase sau împinse manual.

Poliția locală ar putea sa-i amendeze pe cei care se dau cu trotinete electrice. Sursa foto: Dailydriven.ro

Atât trotinetele electrice, cât și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de către persoanele cu vârsta de cel puțin 14 ani. Tinerii cu vârsta sub 16 ani trebuie să poarte cască de protecție în timpul utilizării.

În ceea ce privește transportul pasagerilor pe trotinete electrice, acesta este interzis.

Numărul accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice, în creștere

Un raport recent al Poliției Române evidențiază o creștere semnificativă a numărului de accidente la nivel național, în care au fost implicați conducători de trotinete electrice.

În 2018, s-au înregistrat 42 de astfel de accidente, în timp ce în anul precedent numărul acestora a crescut la peste 2.200.

Această creștere a fost semnificativă în ultimii trei ani, trecând de la peste 500 de accidente în 2020, la peste 1.200 în 2021 și la peste 2.200 în 2022.