Evenimentul Zilei > Actualitate > INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi

INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi

Edilii USL se laudă că au depăşit producţia de voturi cu 100%. Explicaţiile acestora, privind prezenţa la vot, sunt aiuritoare

Primarii USL din mai multe comune în care prezenţa votanţilor la urne, în ziua referendumului, a depăşit procentul de 100% au dat explicaţii halucinate de ce locuitorii s-au înghesuit la vot. Au votat pentru un drum, era o nuntă în sat sau foarte mulţi locuitori stau în comună fără mutaţie. Aproape 50 de localităţi din România au depăşit prezenţa la vot de 100%.
Excursie cu rudele
Edilul PSD al localităţi Ipoteşti (Olt), Ion Căpraru, care a reuşit performanţa să aibă o prezenţă la vor de 103,8%, a explicat că a avut acest rezultat pentru că a mobilizat lumea la vot, mai ales rudele. "Mi-am adus fratele din Slatina şi rudele. Am zis, nu îl dăm noi pe Băsescu jos, nu dărâmăm noi urna, dar ne vede lumea că am făcut prezenţă bună, ne face şi nouă un drum, ceva", a explicat edilul pentru EVZ. El susţine că s-a înregistrat acest scor pentru că sunt multe persoane, pensionari chiar, care, deşi locuiesc în Ipoteşti, au buletin de Slatina. La Ipoteşti erau înscrise pe liste 1.230 de persoane, dar la urne s-au prezentat 1.277 de votanţi.
Deşi spune că a reuşit să mobilizeze pe toată lumea la vot, primarul PSD din localitatea Râca (Argeş), Georgel Burcea, recunoaşte că oricum ai aduna nu are cum să dea o prezenţă la vot de 123,41% la urnele locale.
Calculul este greşit!
"Acum i-am adunat eu pe toţi. Depinde de primar cum îşi organizează alegerile. Totuşi, eu cred că calculul este greşit. Oricum ai aduna, nu are cum să îţi dea un procent aşa mare a prezenţei la vot", a explicat primarul. La Râca erau înscrişi pe liste 948 de persoane şi au votat 1.170 de persoane.
Primarul PSD al comunei Făgeţelu (Olt), Constatin Popescu, este mândru de procentul prezenţei la urne înregistrat în localitatea sa, 103,86%. "Prezenţa e chiar mică. Sunt multe voturi pe listele suplimentare. E vorba de tineret de la oraş, care au venit în vizită la părinţi, la ţară", încearcă să găsească o explicaţie edilul. La Făgeţelu erau înscrise pe liste 827 de persoane şi au votat 859. "Nu a fost niciun fel de altă şmecherie. Sunt oameni care se pot identifica, cu rude în localitate", spune Constantin Popescu.
Nunta a umflat cifrele
Comuna Tătuleşti (Olt) a înregistrat o prezenţă la vot de 147,98%. Pentru primarul PSD, Lucian Istrate, cifra nu este o supriză. Motivul: foarte mulţi oameni locuiesc în localitate fără forme legale. Altfel, nu s-ar putea explica de ce pe liste erau 819 de persoane, dar au venit 1.212 de votanţi.
"A fost o nuntă foarte mare în sat la noi, au fost foarte mulţi invitaţi. Nunta a durat două zile, ca în poveşti, au fost 300-400 de invitaţi. Trebuiau să voteze şi ei undeva", a găsit explicaţii edilul. De asemenea, primarul mai crede că foarte mulţi orăşeni din Slatina şi Piteşti au venit la rudele de la ţară săşi petreacă sfârşitul de săptămână. "Noi şi la locale am avut prezenţă mare, aproape 105%", se mai laudă primarul.
Unde şi cum s-a încercat fraudarea voturilor.
Cititotrii "Evenimentul zilei"au semnalat sute de fraude la referendum. Turişti electorali, urna mobilă plimbată prin sate sau mesaje otrăvite. O parte dintre aceste sesizări au ajuns pe masa procurorilor sau la Birourile electorale judeţene.
HUNEDOARA. În municipiul Deva, în ultimele două ore, la secţiile de votare 11, 12, 21, 22, 23, 35, 39 au apărut între 30 şi 50 cereri pentru urna mobilă, scrise de aceeaşi mână. Mai mult decât atât, la secţia 21, cetăţeana I. Fazekas s-a prezentat la vot, iar pe numele dânsei era depusă şi o cerere de urnă mobilă pe care dânsa nu o recunoaşte. (Corina)
DÂMBOVIŢA. În comuna Cobia, sat Frasin Deal, judeţul Dâmboviţa, viceprimarul împreună cu activişti USL stau la intrarea în secţia de votare, având lista de alegători asupra lor, îi bifează pe cei care vin la vot, iar pentru cei care nu au venit sunt trimişi oameni să îi aducă la vot, ameninţându-i că votul este obligatoriu. De asemenea, se fac ameninţări şi presiuni pentru a veni la vot şi de către directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, domnul Preda Costel, care le telefonează angajaţilor de la ocoalele silvice din judeţ cerându-le să aducă oameni la vot, altfel vor fi daţi afară. (Valentin Stan)
BUCUREŞTI. În ziua referendumului m-am deplasat, ca în fiecare weekend, pe Şoseaua dintre Bucureşti şi Giurgiu şi am sesizat un număr incredibil de autocare şi microbuze, care circulau spre Giurgiu, mult mai multe decât în mod normal, aproximativ 10 autocare pe o distanţă de 20 km. Autocarele au trecut nestigherite pe lângă filtrele de poliţie. La intrarea în Bucureşti un singur autocar era oprit de politişti. Mi s-a părut extrem de ciudat pentru că foarte multe autocare erau de la o societate de turism, iar câteva aveau numere bulgăreşti, aceste autocare nu le-am putut vedea niciodată de când merg pe acest drum. (Nicolae Duţu)
BUCUREŞTI. Am primit un sms cu următorul conţinut: Nu pot ei boicota cât putem noi vota! Vino la vot! Am reuşit să identific "sender"-ul: 0729.204.843. Am sunat şi am intrat pe un "robot"… Hoţul încearcă să se asigure că …e cinstit!!! Mai e ceva de adăugat? (Mihai Constantinescu)
BUCUREŞTI. Secţia 1148 – Şcoala 174 Constantin Brâncuşi. Au fost lăsate să intre în secţia de votare mai multe persoane decât numărul de cabine de vot. Preşedinta secţiei de votare a stabilit că dacă pe buletinul de vot sunt puse două ştampile – una în chenar şi una în spaţiul liber, votul este valid.
PRAHOVA. În comuna Fântânele, judeţul Prahova, la acest referendum, cei care se deplasau cu urna mobilă au rămas la poartă trimiţând un delegat cu votul în alb pe care cel nedeplasabil (în cazul de faţă, tatăl meu) urma să pună ştampila. Votul ar fi urmat să fie pus în urnă dacă el corespundea unor aşteptări. Cum votul nu a îndeplinit această condiţie, el nu a mai fost pus în urnă. (C.B.)
MEHEDINŢI. În comuna Pristol, reprezentanţii USL umblă din casă în casă să scoată lumea la votare spunând că, până acuma, au votat în jur de 500 de persoane. (Ovidiu M.)
MUREŞ. În comuna Gurghiu se votează cu timbre în loc de ştampilă. Este legal, este corect, sau respectivele timbre se pot desprinde şi înlocui cu ştampila?. Personal cred că se încearcă fraudarea pe ideea că ţăranii nu reclamă, neştiind că votul se exprimă în baza unei ştampile. (Maria-Claudia)
OLT. Persoane care au votat deja în secţie, la Drăgăneşti, au depus cereri pentru urna mobile. Spre exemplu, la secţiile de votare nr.97, 99. Persoane care au votat, dezlipesc autocolantul cu ştampila "votat", pentru a mai putea vota înca o dată. Aceste persoane sunt însoţite de un reprezentant al partidelor opozante, iar poliţia nu are nicio reacţie. (Căpăţână Oana) ILFOV. În comuna Berceni, mai multe maşini transportau câte trei – patru persoane către secţiile de votare. (Un cititor)
ILFOV. În comuna Jilava, un bărbat a vrut să voteze în locul mamei lui şi a fost chemată Poliţia. (Un cititor)
ILFOV. În oraşul Pantelimon, primarul PNL şi oamenii lui împarţeau 100 de lei fiecarei persoane care votează. Totul la vedere. (Un cititor)
VÂLCEA. Procesul electoral a fost suspendat la o secţie de votare din oraşul Băbeni, în urma unui incident electoral în care au fost implicaţi doi membri ai comisiei. Ei au fost surprinşi cu cinci buletine de vot gata ştampilate şi aşezate sub faţa de masă. Poliţia s-a deplasat la faţa locului, procesul electoral s-a suspendat şi se fac investigaţii cu privire la incidentul semnalat.
CITIŢI ŞI:

  • Pungaşii urnelor, prinşi de calculator
  • Victor Ponta: "E haotic ceea ce s-a întâmplat în România după 2004"
  • Lovitura de stat marca USL continuă. CCR şi-a dovedit impotenţa constituţională
  • EXCLUSIV. 40% din listele electorale sunt actualizate de AEP în 2011. Au fost eliminate DOAR 34.000 de persoane
  • MARELE JAF de la Referendum. 70.000 de turişti doar în Olt. Excursiile electorale din satul lui Bulă Jr.
  • MAREA DEBANDADĂ. Ioan Rus aruncă în aer rezultatul ALEGERILOR LOCALE. Laşitatea ministrului: nu mai ştie câţi alegători sunt | DOCUMENTE