Trolling rusesc și criza petrolului. Putin îl ia peste picior pe Trump.

Atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită a ridicat nu numai prețul barilului de petrol, dar și tonul declarațiilor liderilor politici.

Tensiunile în regiunea Golfului au crescut după atacul asupra instalațiilor petroliere saudite. Declarația președintelui SUA, Donald Trump potrivit căreia în spatele acestuia s-ar afla Iranul a provocat o reacție imediată a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, întrebat despre declarația Statelor Unite, a spus: "Avem o atitudine negativă față de creșterea tensiunilor din regiune și apelăm la toate țările din regiune și din afara acesteia pentru a evita pași sau concluzii pripite care ar putea adânci destabilizarea." Într-o declarație separată, luni, Ministerul de Externe al Rusiei menționa: "Credem că este contraproductiv să folosim ceea ce s-a întâmplat pentru a crește tensiunile în jurul Iranului, în conformitate cu binecunoscuta politică a Statelor Unite".

"Propunerile privind acțiunile de represalii dure, care par să fi fost discutate la Washington sunt inacceptabile."

Avându-i alături pe președintele iranian Hassan Rouhani și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin nu a ratat priolejul să lanseze un atac de tip trolling la adresa lui Donald Trump: "Suntem gata să ajutăm Arabia Saudită să-și protejeze poporul", a spus Vladimir Putin.

În cadrul conferinței de presă, care a urmat celei mai recente întâlniri a liderilor ruși, iranieni și turci, care vizează realizarea unei așezări de pace în Siria printr-un efort diplomatic cunoscut sub numele de " Procesul Astana ", liderul de la Kremlin a mai spus: „Și ei (n.n. Arabia Saudită) trebuie să ia o decizie inteligentă așa cum a făcut Iranul, cumpărarea sistemului de rachete S-300 nostru, sau așa cum a făcut domnul Erdoğan, să cumpere cele mai avansate sisteme de apărare aeriană S-400 Triumph din Rusia”, a continuat Putin. "Aceste tipuri de sisteme sunt capabile să apere orice tip de infrastructură din Arabia Saudită de orice atac.", a încheiat zâmbind Putin.

Context

Cei doi lideri iranieni prezenți la întâlnire, președintele și ministrul de externe, au fost extrem de încântați de aceste remarci. Care sunt peste ceea ce ne-a obișnuit Vladimir Putin, un lider cunoscut pentru faptul că-și ironizează adversarii.

Statele Unite s-au opus de mult timp vânzării sistemului de apărare aeriană S-300 către Teheran, dar livrarea sistemului de rachete suprafață-aer a fost finalizată în 2016, după semnarea acordului nuclear din Iran.

Totodată Washingtonul s-a opus destul de tare planului Turciei de a cumpăra mult mai avansatul sistem, tip S-400 și a amenințat Turcia cu sancțiuni, un aliat NATO.

Administrația Trump i-a cerut lui Erdoğan să cumpere în schimb sistemul de apărare aeriană Patriot, realizat de Raytheon, un contractant de apărare din SUA. Turcia a a finalizat achiziția rachetelor rusești  și, ca răspuns, administrația Trump a interzis Turcia să cumpere avioane de luptă F-35 din SUA.