Trollii din Rusia care au acţionat în SUA la alegerile din 2016 RĂSPÂNDESC informaţii FALSE despre VACCINURI
- Antonia Hendrik
- 28 august 2018, 15:16
Potrivit BBC, trollii din Rusia ar răspândi informații false pe diferite platforme media despre vaccinuri pentru a crea discordii sociale, susțin cercetătorii americani. Ar fi vorba despre aceiași trolli care au încercat să influențeze alegerile din SUA în 2016.
Trollii ruși au răspândit dezinformarea despre vaccinuri pe Twitter pentru a crea discordii sociale și a distribui malware, spun cercetătorii americani. Conturile TROLL care au încercat să influențeze alegerile din SUA au fost, de asemenea, legate de vaccinuri, se spune în studiu. Mulți au postat atât mesaje de pro și anti-vaccinare pentru a crea "echivalență falsă", se mai spune în cercetare.
Coordonatorii studiului au examinat mii de mesaje de pe Twitter postate între 2014 și 2017. Vaccinarea a fost folosită de trolli ca un "fenomen", a declarat Mark Dredze de la Universitatea Johns Hopkins. "Prin jocul de ambele părți, se urmăreşte erodarea încrederii populaţiei în vaccinare, expunându-ne pe toți la riscul bolilor infecțioase", a spus el.
La începutul acestei luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că în Europa cazurile de rujeolă au atins un nivel record, din cauza numărului în scădere de persoane vaccinate. În SUA, numărul copiilor care sunt scutiți de imunizare din motive religioase sau filosofice crește, se arată în cercetare.
„O parte semnificativă a discursului online despre vaccinuri este generată de actori cu intenții și agende ascunse”, a spus David Broniatowski, de la Universitatea George Washington.
Cercetătorii au analizat mai mult de 250 de postări despre vaccinare ale Agenției de Cercetare pe Internet (IRA) din Sankt Petersburg. În februarie, agenția a fost acuzată de americani de o presupusă amestecare în alegeri. În postări, agenția a folosit un limbaj polarizat privind vaccinarea, dar și declarații controversate despre rasă, clasă și legitimitatea guvernului, au spus cercetătorii.
Exemplu de postări cu scopul de a manipula:
O postare care a pus la îndoială vaccinurile sună cam așa: „Știai că a existat o bază de date secretă guvernamentală a copilului # Vaccin-deteriorat? VaccinateUS”.
O altă postare este pro vaccinare și arată astfel: „#VaccinateUS, Tu nu poți repara prostia. Lasă-i să moară de rujeolă, eu sunt pentru #vaccinare!”
În același timp, conturile false transmit mesaje anti-vaccinare mult mai frecvent decât utilizatorii media din Twitter, folosindu-i ca „momeală” pentru a face pe utilizatori să facă clic pe link-uri către site.
Companiile social media încearcă să găsească modalități de a combate aceste dezinformări pe platformele lor. De exemplu, la începutul săptămânii trecute, Facebook și Twitter au declarat că au eliminat peste 600 de conturi legate de Iran și Rusia care aveau scopul de a manipula, mai notează BBC.