Trimisul lui Trump, tratat ca un Președinte de către Putin

Consilierul pentru Securitate al lui Donald Trump, care a avut misiunea de a explica Rusiei retragerea Statelor Unite din acordul nuclear, a avut parte de o primire surprinzător de prietenoasă, inclusiv la Kremlin. O nouă dovadă că ținta gestului american este China.

Nouăzeci de minute (cât un meci de fotbal) a durat întâlnirea de la Kremlin dintre Vladimir Putin și John Bolton, consilierul pentru Securitate al lui Trump. Anterior, acesta mai discutase cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Trăim o nouă realitate strategică”, a fost mesajul cel mai puternic pe care Bolton l-a transmis în Rusia, cu ocazia unei conferințe de presă la plecare.

El a explicat că Tratatul pri vind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), denunțat sâmbătă de Donald Trump, nu ținea cont de noile amenințări cu rachete din partea unor țări precum China, Iran sau Coreea de Nord și de aceea devenise inutil.

Bolton a confirmat astfel implicit că ieșirea Washingtonului din INF vizează mai degrabă China – considerată de la început de Trump drept cea mai mare amenințare la adresa Americii și cu care se află într-un război comercial – decât Rusia. Într-adevăr, acordul INF, semnat pe 8 decembrie 1987 la Washington, se referea exclusiv la rachetele cu rază medie de acțiune ale Statelor Unite și Uniunii Sovietice, alte puteri nucleare nefiind constrânse cu nimic.

De altfel, emisarul lui Trump a plecat spre Rusia chiar în ziua în care șeful său a făcut anunțul denunțării Tratatului INF, ceea ce face plauzibilă ipoteza că vizita lui Bolton a avut scopul de a-l liniști pe Putin. Și de a prezenta China drept un inamic comun, pentru a împiedica o apropiere prea mare între Moscova și Beijing.

„Cred că (rușii – n.r.) înțeleg destul de limpede motivele noastre (de a denunța INF- n.r.), cu unele dintre ele probabil că sunt chiar de acord din propria lor perspectivă strategică,” a ținut să sublinieze emisarul american. Acesta a adăugat că „INF era un tratat bi-polar într-o lume multipolară.”

Cel mai frapant element al vizitei de două zile a lui Bolton la Moscova este atitudinea neașteptat de zâmbitoare și conciliantă a lui Putin, în vreme ce oaspetele său a alternat zâmbetele cu răspunsurile tăioase și chiar provocatoare.

Astfel, rămâne memorabilă scena dinaintea începerii discuțiilor, în care Vladimir Putin, de față cu ziariștii, îi spune lui John Bolton o frază care era evident pregătită dinainte: „Din câte îmi aduc aminte, pe sigiliul Statelor Unite apare un vultur având în gheare 13 săgeți și o ramură de măslin cu 13 măsline. Întrebarea este: vulturul dumneavoastră a mâncat măslinele și au rămas numai săgețile?”

La care, John Bolton, zâmbind și el larg sub mustață, a trântit fără menajamente: „Nu am adus nici o ramură de măslin!”

Acest lucru nu i-a împiedicat totuși pe cei doi să iasă după o oră și jumătate de discuții la fel de joviali și cu zâmbetul pe buze.

În fața ziariștilor, Bolton a continuat să alterneze amenințările cu glumele, amintind în mod evident de modul în care șeful său de la Casa Albă folosește biciul și zăhărelul în negocierile internaționale.

Nu doar durata neobișnuit de mare a discuțiilor Putin – Bolton, ci și întreaga atmosferă care l-a înconjurat pe consilierul american la Kremlin au creat bizara senzație că ar fi mai degrabă vorba de vizita unui șef de stat, nu a unui simplu emisar. Cum ipoteza că acest lucru s-ar datora respectului temător al Moscovei față de actuala administrație de la Washington pare deplasată, rămâne o singură explicație logică: între Trump și Putin relațiile sunt în realitate mult mai bune decât par.

 

Bolton suflă în iaurt

John Bolton a confirmat că Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o întâlnire la Paris, pe 11 noiembrie, unde vor participa la celebrarea a 100 de ani de la semnarea armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

Emisarul american a prezentat-o ca pe o inițiativă a liderului rus: „Așa cum a spus Putin la începutul întâlnirii (noastre – n.r.) ‘ar fi utilă continuarea dialogului direct cu președintele Statelor Unite’. Am spus că președintele Trump este nerăbdător să se întâlnească cu el la Paris”, a spus Bolton la conferința de presă. Tot marți, întrebat de ziariști dacă va avea într-adevăr loc o întâlnire cu Vladimir Putin, Donald Trump a confirmat: „Este posibil. Suntem în discuții chiar acum.” Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ieri că este posibil ca Vladimir Putin să viziteze Washingtonul anul viitor.

Prima întâlnire bilaterală Trump – Putin, din 16 iulie de la Helsinki, s-a încheiat cu un val de atacuri al presei americane (și europene) la adresa președintelui american, mai ales pentru că ar fi negat amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite. „Președintele Putin spune că nu e vorba de Rusia. Nu văd nici un motiv pentru care ar fi”, a spus Trump atunci.

Acum, Bolton a avertizat Rusia să stea departe de alegerile din Statele Unite, organizate pe 6 noiembrie: „Nu vă amestecați în alegerile americane!” A părut ca un suflat în iaurt.