Trimişii lui Barack Obama în zonele fierbinţi de pe glob

Richard Holbrooke şi George Mitchell au fost însărcinaţi să aducă pacea în Orientul Mijlociu şi să stabilizeze Afganistanul şi Pakistanul.

Preşedintele american, Barack Obama, a continuat joi seria de numiri în noua sa administraţie, desemnându-i ca trimişi speciali pentru Orientul Mijlociu şi Af ganistan-Pakistan pe veteranii di plo maţi George Mitchell şi, respectiv, Ri chard Holbrooke. Potrivit Reuters, Mitchell are sarcina de a reanima negocierile de pace arabo-palestiniene, în timp ce Holbrooke, fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite, a devenit primul trimis special american pentru „Afganistan, Pakistan şi chestiuni conexe“.

Ambii trimişi au state vechi în rezolvarea paşnică a unor conflicte violente de lungă durată - Mitchell în Irlanda de Nord şi Holbrooke în Balcani. Mitchell urmează a se deplasa în Orientul Mijlociu pentru a contribui la asigurarea durabilităţii armistiţiului din Gaza, regiune devastată în urma ofensivei de 22 de zile pe care Israelul a lansat-o împotriva Hamas.

Nicio referire explicită la Iran

„Politica administraţiei mele va fi de a căuta activ şi agresiv o pace durabilă între Israel şi palestinieni, precum şi între Israel şi vecinii săi arabi“, a declarat Obama.

În privinţa Orientului Mijlociu, nici Obama, nici secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, nu au menţionat explicit Iranul. Preşedintele american pare totuşi să se fi referit implicit şi la Iran atunci când a spus că administraţia sa doreşte să semnaleze tuturor ţărilor din regiune că „sprijinul extern pentru organizaţiile teroriste trebuie să înceteze“.

Misiune începută cu dreptul

Experienţa lui Mitchell, un politician democrat în vârstă de 75 de ani, nu se limitează la Irlanda de Nord. Fiu al unei imigrante libaneze, el a fost însărcinat de fostul preşedinte Bill Clinton să caute o cale de oprire a violenţelor israeliano-palestiniene.

„Raportul Mitchell“, publicat în anul 2001, cerea israelienilor să sisteze construirea de noi colonii şi palestinienilor să caute a suprima actele de terorism. Atât Autoritatea Palestiniană, cât şi Israelul au salutat numirea lui Mitchell ca emisar pentru Orientul Mijlociu.

George Mitchell spune că, după negocierile intense pe care le-a desfăşurat în Irlanda de Nord, şi-a „format convingerea că nu există conflict căruia să nu i se poată pune capăt“.

Afganistanul, în centrul atenţiei

În ceea ce îl priveşte, Holbrooke, în vârstă de 68 de ani, a declarat că sarcina sa este „descurajatoare“, având în faţă un volum de lucru uriaş. El este artizanul acordurilor de pace de la Dayton, care au marcat sfârşitul războiului din Bosnia. Holbrooke are statut de „superemisar“ şi va „coordona“ acţiunile sale cu întreg ansamblul guvernului american, adică nu numai cu Departamentul de Stat şi agenţia USAID, ci şi cu Pentagonul şi cu Casa Albă, precizează AFP. Într-un articol recent, publicat în prestigioasa revistă de politică externă „Foreign Affairs“, Holbrooke se pronunţase în favoarea încheierii unor „acorduri regionale care dau vecinilor Afganistanului un interes să ajungă la o reglementare“ a situaţiei din jurul acestei ţări.

Obama s-a angajat să repună în centrul atenţiei Afganistanul, la frontiera căruia se bănuieşte că s-ar ascunde Osama bin Laden.