Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina, azi la Chișinău

Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina se va desfășura, în cursul zilei de vineri, la Chișinău.

Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina reunește miniștrii de Externe al celor trei țări la Chișinău

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, va găzdui vineri, la Chișinău, cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina, la nivel de Ministere de Externe.

La evenimentul din capitala Republicii Molodova sunt așteptați omologii român și ucrainean ai ministrului Mihai Popșoi: ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina va aborda o tematică extinsă, de la cooperarea regională în domeniul energiei și dezvoltarea în comun a unei infrastructuri de transport moderne și reziliente la parteneriate regionale în domeniul combaterii dezinformării.

Declarații de presă după reuniune

La încheierea discuțiilor, cei trei oficiali vor susține declarații comune de presă, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

„Jurnaliștii instituțiilor mass-media naționale și cei acreditați la MAE sunt invitați la briefing-ul de presă între orele 16:00-16.20, prezentându-se la sediul MAE până la ora 15:40”, se mai arată în comunicatul MAE moldovean.

MAEIE Moldova / sursa foto: mfa.gov.md

„Declarațiile vor putea fi urmărite și online pe pagina de pe Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și cea a ministrului Mihai Popșoi”, se mai precizează în comunicat.

Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina, un ajutor pentru integrarea în UE

Politologul român Radu Carp salută organizarea reuniunilor în acest format, spunând că este foarte bine că „există interes în a dezvolta proiecte din această perspectivă”.

Dar, potrivit acestuia, „marea întrebare care se pune în prezent este: în ce măsură această trilaterală va putea să impulsioneze problemele legate direct de reconstrucția Ucrainei după război, chiar dacă războiul este în desfășurare”.

Radu Carp consideră că, în perioada recentă, cooperarea dintre Republica Moldova, Ucraina și România a devenit mai strânsă, în baza acestui format de comunicare. „România este un membru important al UE și preocupată de această vecinătate estică, iar Republica Moldova și Ucraina au un punct comun, anume faptul că vor să se integreze cât mai rapid în UE, deci, din acest punct de vedere, România poate fi un avocat foarte bun al ambelor țări”, a mai spus politologul.

„Republica Moldova este mai ușor de integrat decât Ucraina, care are un sector foarte important agricol și greu de integrat. Negocierile cu Ucraina sunt mult mai complexe. Negocierile cu Republica Moldova ar trebui să fie mult mai simple, însă ambele țări au obiective comune, de exemplu, reforma politicii agricole comune, ambele țări având o producție agricolă însemnată. Va fi un parcurs foarte dificil, este important ca aceste două țări să comunice, însă inevitabil ele vor fi tratate diferit”, a încheiat Radu Carp, citat de Stiripesurse.