TRIBUNE DE GENEVE: Bruxelles-ul nu-l predă deocamdată pe Puigdemont Madridului

Belgia așteaptă ca deputații europeni să se pronunțe asupra eventualei imunități a foștilor lideri catalani Carles Puigdemont și Toni Comin refugiați pe teritoriul său.

Belgia nu-i va preda Spaniei pe oficialii independentiști catalani Carles Puigdemont și Toni Comin înainte ca Parlamentul European să se fi pronunțat pe o cerere de ridicare a imunității acestor doi eurodeputați. Camera de consiliu a Tribunalului neerlandez de la Bruxelles a tranșat în acest sens luni.

“Judecătorul a decis să amâne sine die prelucrarea cererii de extrădare […], așteptând decizia Parlamentului European pe cererea de ridicare a imunității”, a declarat unul din avocații catalanilor, Simon Bekaert.

Carles Puigdemont, fost președinte al regiunii Catalonia, și Toni Cumin, unul din foștii săi miniștri, au fugit în Belgia la sfârșitul lunii octombrie 2017 după o tentativă de secesiune. Ambii sunt căutați de justiția spaniolă, care îi acuză de “rebeliune” și a emis deja mai multe mandate de arestare europene pentru a obține predarea lor de către Belgia. Cele mai recente mandate de arestare datează din toamna lui  2019.

Judecătorul de instrucție belgian care a angajat procedura a decis s-o suspende la începutul lunii ianuarie, în virtutea calității de erodeputați a dlor Puigdemont și Comin, care le conferă imunitate.

O decizie pe care a confirmat-o luni Camera de consiliu, potrivit avocatului Bekaert. “În raționamentul său, judecătorul a spus că este legat de decizia din luna ianuarie”, a explicat avocatul.

Imunitate în tranșe

Cât despre cererea de ridicare a imunității dlor Puigdemont și Comin, formulată luna trecută de un judecător spaniol, Parlamentul European nu a decis încă. Decizia finală  nu este așteptată înainte de iunie, potrivit unor surse parlamentare.

În afară de Carles Puigdemont și Toni Comin, alți oficiali independentiști catalani au fost aleși în mai 2019 în Parlamentul de la Strasbourg. Unuia dintre ei, Oriol Junqueras, fost număr doi al guvernului catalan, încarcerat în Spania, i-a fost retras mandatul după condamnarea sa la 13 ani de închisoare și imposibilitatea de a fi ales de către justiția spaniolă.

O alta, Clara Ponsati, care s-a refugiat în Scoția, este de asemenea sub incidența unei cereri de ridicare a imunității sale. Procedura a fost începută săptămâna trecută de Parlamentul European.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu - RADOR