Tribunalul din Bucureşti a admis în această după-amiază eliberarea din arest a "Mamei FNI", acuzată de înşelăciune în dosarul FNA, precum şi cererea de înlocuire a arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara.
Decizia va fi atacată cu recurs. Vlas a solicitat azi să fie eliberată, invocând jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Ea a arătat că Rusia şi Turcia au fost condamnate de CEDO pentru ţinerea în arest preventiv a unor persoane pentru o perioadă mai mare de cinci ani. Ioana Maria Vlas a susţinut că nu se justifică măsurile instanţelor de a o ţine în arest preventiv, cu atât mai mult cu cât fiind răcită, "la cantitatea de viruşi pe care o are, reprezintă un pericol pentru sănătate publică", nu şi social. De asemenea, fostul administrator al Fondului Naţional de Investiţii a declarat că vrea să fie eliberată, întrucât numai aşa îşi poate dovedi nevinovăţia, probele neputându-le aduce în faţa instanţei atâta timp cât este închisă. Astfel, Vlas a cerut înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea de a i se interzice părăsirea ţării pe perioada procesului, Tribunalul Bucureşti urmând să se pronunţe asupra solicitării acuzatei. În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.
Reprezentanţii părţilor din dosarul FNA au solicitat un nou termen, pentru a se putea clarifica situaţia investitorilor, dat fiind că nu se mai ştie exact cine s-a constituit parte în dosarul penal sau în dosarul comercial, situaţie care ar putea duce, din nou, la casarea hotărârii judecătoreşti.