AVENTURI spre Oltenia rurală. Trenuri ghidate cu hârtie igienică și PARIZER cu MUȘTAR de DIJON. REPORTAJ EvZ
Editura Evenimentul si Capital

AVENTURI spre Oltenia rurală. Trenuri ghidate cu hârtie igienică și PARIZER cu MUȘTAR de DIJON. REPORTAJ EvZ

Autor: | | 3 Comentarii | 22233 Vizualizari

Un drum cu CFR-ul, la clasa a II-a, între București și Severin, i-ar fi putut da idei de un reportaj lui Geo Bogza sau Brunea Fox. Personaje fabuloase sunt la tot pasul și te ciocnești de ele zilnic. Cu toţii le cunoaștem , dar puţini le observăm.

Ora 6.32 dimneaţa. Trenul IR 1591 părăsește, cu o întârziere de un minut Peronul 1 al Gării de Nord. De fapt e fostul accelerat rebotezat, pompos, InterRegio, care pleacă din București către extremitatea vestică a Olteniei, Drobeta Turnu Severin.

Are escale în Videle, Roșiorii de Vede, Caracal, Craiova, Filiași, Strehaia și Balota. Dacă vagonul de clasa I e pe jumătate gol, cele două doua sunt ticsite.

Majoritatea călătorilor sunt navetiști care ori merg acasă, ori se duc la muncă și ceferiști care au bilete gratuite pentru călătoriile dinspre și înspre locul de muncă.

Mirosul de transpiraţie cu care e îmbibată mușamaua scaunelor pică greu la lingurică, la ora aceea matinală, celor cu ficatul mai sensibil. Aerul condiţionat care, în gară, transformase trenul într-un congelator se oprește după un sfert de oră.

Expoziţiunea. Trei „nași” la trei vagoane

Unul din cei doi „nași” trage cu sete dintr-un chiștoc înainte să fluiere de plecare: „Normal n-ar trebui să avem întârziere, da’ mecanicu ăsta e cam molâu..., așa că nu se știe”.

În vagonul 1, aflat la coada trenului, în fapt un fel de bou-vagon, cu câte trei compartimente separate la fiecare capăt, e aproape plin. Fix în mijloc, pe șase locuri aflate faţă în faţă, câte trei de fiecare parte, s-au nimerit o cucoană între două vârste, cu un băieţel cam de cinci anișori – ambii bronzaţi, semn că vin de la mare - o pereche de vârsta a treia – în haine de vacanţă - și o fetișcană de vreo 25 de ani, frumoasă foc.

Pe al șaselea loc stătea un geamantan. Fătuca respectivă stătuse cam cinci minute pe peron înainte să plece trenul, cu braţele încolăcite pe gâtul unui tatuat cu bicepși bine lucraţi. „Iubi, te sun imediat cum ajung”, îi spune ea după ce-l pupă lung și senzual. „Ia, să ai pe drum”, o răsplătește „Iubi” cu două bancnote de o sută de euro scoase din buzunarul de la spate al blugilor rupţi în genunchi.

Brusc, o ușă se trântește de peretele vagonului. „Nu se poate, dom’le, să mă amendeze pentru o staţie! M-am săturat de ţara asta! Gata, plec d-aci!”, e furios un blatist care a avut ghinionul să nu poată da șpagă „nașilor”, că s-a nimerit, nașpa, și un „Supracontrol”.

Intriga. Pasagerii de vază și gargara culturală

Până la Videle, cale de o oră, se înnoadă, repede, primele relaţii sociale. Cele două cucoane, acompaniate de bărbatul respectiv, vorbesc tare, să audă toată asistenţa. Lumea află, repejor, că cei doi vârstnici sunt ingineri pensionari, emigranţi în Gemania acum 30 de ani, care își petrec bătrâneţea călătorind pe tot globul, iar acum vin să-și vadă niște rude din Oltenia natală.

Doamna cu prichindelul e și ea un fel de globe-trotter, dar nu dă prea multe amănunte despre sursa veniturilor sale. Vorbesc în același timp. Totul le pute în România.

Mai întâi atacă serviciile: CFR-ul, Taromul, chelnerii, taximetriștii, vânzătoarele etc. Nimic nu e aici ca afară. Încep, pe rând, să-și descrie experienţele turistice. Ca într-un falanster geografico-istorico-cultural ciudat amestecă destinaţii, cu nume de companii aeriene și referinţe cu rezonanţe ciudate în urechile majorităţii pasagerilor care au fost în vacanţă cel mult la Eforie sau Sovata. Sporovăiala celor trei a trezit din moţăiala matinală tot vagonul.

Desfășurarea acţiunii. Talk-show pe drum de fier

La Videle o parte din navetiști coboară, vădit frustraţi că n-au putut urmări până la capăt talk-show-ul celor trei. Care pălăvrăgeală a fost întreruptă doar de cererile insistente ale piciului care, nebăgat în seamă, cerea insistent: „Mami, vreau la pișu!”. Până la Craiova l-a dus mami de vreo șase ori la „pișu”.

Între Videle și Roșiorii de Vede am aflat, cu toţii, că cea mai bună companie aeriană a fost Turkish Airlines, dar că Emirates i-a luat faţa, că a băgat și jacuzzi pe avioane. Bali e frumos, dar prea scump, Dubaiul, deși costisitor e cam banal, Egiptul nu mai e periculos, dar nu le mai spune nimic, în America sunt prea multe restricţii, iar Canada e prea friguroasă și se mănâncă prost.

Vestul Europei e și el destul de deranjant, că sunt prea mulţi arabi și, de ce nu, prea mulţi români. Se cade de acord că China este o destinaţie care trebuie neapărat bifată. Domnul concluzionează: „Chinezii au făcut Marele Zid când dacii noștri abia se dădeau jos din copac!”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate