China și Rusia visează să-și lege capitalele, despărțite de 7000 de kilometri, printr-o linie ferată de mare viteză. Drumul ar trebui să dureze doar două zile, în vreme ce acum Transsiberianul face o săptămână.
Ar fi una dintre cele mai lungi linii ferate din lume. Potrivit jurnalului chinezesc Jinghua Shibao și al televiziunii de stat CCTV, China și Rusia au semnat un acord asupra unui tren de mare viteză care să lege capitalele celor două țări. Potrivit surselor citate, acesta ar urma să facă pe drum numai 48 de ore.
Bugetul prevăzut este de 230 de miliarde de dolari. O investiție colosală care ar trebui să se realizeze foarte rapid, dacă e să ne luăm după Wang Menshu, citat de ziarul numit, și care spune: „Dacă fondurile sunt deblocate repede, calea ferată ar putea să fie terminată în cinci ani”. China, renumită pentru trenurile sale de mare viteză, ar putea fi șefa de proiect.
Protocolul vine pe fondul apropierii dintre cele două țări, în vreme ce Rusia este supusă sancțiunilor occidentale din cauza implicării în Ucraina. Apropiere accelerată de mega-contractul de livrări de gaze dinspre Rusia spre China, pentru 400 de miliarde de dolari pe o durată de 30 de ani.
O parte a traseului viitorului tren de mare viteză va înlocui linia istorică a Transsiberianului. Această cale ferată, lungă de 9288 de kilometri, care leagă Moscova de Vladivostok, a fost visată de Țarul Alexandru al III-lea pentru a dezvolta regiunea Siberiei. Acum, Transsiberianul are nevoie de o săptămână pentru a traversa Rusia.