Trei zile libere pentru femei în fiecare lună. Legea a fost adoptată

Sursa foto: Dreamstime.com

Femeile ar urma să primească trei zile libere în fiecare lună. O astfel de măsură a fost luată deja în mai multe țări din lume. Legea a fost deja adoptată și urmează să fie pusă în aplicare.

Trei zile libere pentru femei în fiecare lună. Este vorba de concediul menstrual, măsură luată de puține state din lume. Spania, Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia sunt statele care oferă acest tip de concediu angajetelor. România nu a inițiat momentan un astfel de proiect.

Spania a adoptat o lege care le permite femeilor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul menstruației să își ia concediu plătit de la muncă. Acest lucru reprezintă o premieră pentru Europa. Legea spune că femeile vor avea dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii până la cinci zile.

Zile libere pentru femeile din Spania

Vor beneficia de acest concediu femeile care se confruntă cu crampe puternice, greață, amețeli și chiar vărsături în perioada menstruației. Concediul necesită avizul medicului. Sistemul public de asigurări sociale va plăti costurile.

Autoritățile spaniole au transmis că această lege va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor stânjenitoare despre ciclul menstrual. Proiectul de lege a fost aprobat joi, 24 august, de Parlamentul spaniol.

Zile libere pentru femeile din Spania când se află la menstruație / Sursă foto: Dreamstime.com

Inițiativa face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, privind drepturile sexuale și sănătatea reproductivă. În pachetul legislativ se precizează și că orice persoană de peste 16 ani poate să facă avort sau să-și schimbe sexul de pe cartea de identitate fără acordul părinților.

Noua lege provoacă probleme în Spania

Noua lege a atras reticență din partea aripii socialiste a Guvernului de la Madrid. În plus, sindicatul UGT s-a declarat îngrijorat pentru că angajatorii ar putea renunța la femei deoarece acestea vor absenta de la locul de muncă. Și Partidul Popular s-a arătat împotriva acestei legi.

Formațiunea conservatoare a avertizat că femeile riscă să fie „marginalizate” şi „stigmatizate”. De asemenea, reprezentanții PP susțin că această lege va avea consecinţe negative pe piaţa muncii pentru femei.

Legea le va permite minorelor din grupa de vârstă 16-17 ani să facă avort fără aprobarea părinţilor lor. Acest lucru înseamnă că legea anulează obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator. Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și legalizat apoi în 2010. Guvernul spaniol vrea să consolideze educația sexuală în școli și să distribuie gratuit mijloace contraceptive și produse de igienă menstruală în licee.