Trei români au fost surpinși de revoltele din Noua Caledonie. MAE, pregătit să intervină

Trei români au fost surpinși de revoltele din Noua Caledonie. MAE, pregătit să intervină Noua Caledonie. Sursa foto: Youtube

Președintele francez Emmanuel Macron a decretat stare de urgență în Noua Caledonie. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că trei români se află în momentul de față în teritoriul francez de peste mări.

MAE ține legătura cu românii din Noua Caledonie

Autoritățile sunt în legătură cu cetățenii români din Noua Caledonie. MAE monitorizează situația și dispune de mecanismele necesare pentru a interveni dacă situația o impune.

„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări.

Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local”, a transmis MAE.

Noua Caledonie.

Noua Caledonie. Sursa foto Youtube

Cetățenii români pot cere asistență consulară urgentă

În contextul decretării stării de urgență, autoritățile de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Noua Caledonie. MAE a pus la dispoziția cetățenilor români mai multe numere de telefon unde pot solicitat asistență.

Se poate solicita sprijin la Consulatul General al României la Paris +33147052966 şi +33147052755, solicitările sunt preluate de Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Mai pot cere asistență consulară urgentă la numărul de telefon +33680713729.

Miercuri, 15 mai, executivul de la Paris a instaurat stare de urgență în Noua Caledonie. Pentru a pune capăt revoltei, guvernul francez a interzis rețeaua de socializare TikTok, principalul canal de comunicare folosit de protestatari.

Incendiu Noua Caledonie.

Noua Caledonie. Sursa foto Youtube

MAE monitorizează situația din Noua Caledonie

În revoltele din Noua Caledonie au fost uciși doi jandarmi, iar alți zeci au fost răniți. Forțele de ordine au efectuat sute de arestări. Revoltele au pornit de la proiect de lege care permite rezidenților francezi din Noua Caledonie să voteze în alegerile provinciale. Liderii locali se tem că măsura adoptată de Guvernul francez va afecta comunitatea de indieni kanak. Starea de urgență a fost decretată pentru 12 zile.