Conspirațiile au apărut de când Pavel Durov a fost arestat. Această acțiune a stârnit sâmbătă indignare în rândul apărătorilor libertății de exprimare. Aceștia au acuzat Franța că încearcă să cenzureze platforma de mesagerie Telegram.
De la lansarea sa în 2013, Telegram a devenit instrumentul preferat al disidenților politici, generalilor de pe câmpul de luptă și gangsterilor. De atunci, a adunat aproape un miliard de utilizatori, potrivit platformei.
Durov a fost eliberat miercuri din arest pe o cauțiune de 5 milioane de euro. El a fost pus sub anchetă oficială pentru șase acuzații, inclusiv refuzul de a coopera cu forțele de ordine și complicitate la gestionarea unei platforme online „pentru a permite o tranzacție ilegală într-un grup organizat.” Ancheta a fost declanșată de reticența Telegram de a coopera într-un caz de abuz asupra copiilor ceea ce a dus la emiterea de mandate împotriva lui Durov și a fratelui său Nikolai Durov, cofondatorul platformei.
În timp ce președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că cazul nu a fost „în niciun fel politic”, arestarea fără precedent a adus o serie de întrebări în jurul magnatului tehnologiei și a relațiilor sale cu Parisul și Moscova.
Cât de bine îl cunoaște Durov pe Macron?
Deși este posibil ca francezul de rând să nu cunoască Telegram, aplicația se mândrește cu cel puțin un utilizator avid în Franța: președintele său. Macron a folosit aplicația încă din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, în urmă cu aproape un deceniu. Chiar și astăzi continuă să o facă. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că membrilor cabinetului său li s-a cerut oficial anul trecut să nu mai folosească platforma.
Durov s-a întâlnit cu președintele francez cel puțin o dată, în 2018. Întâlnirea cu ușile închise nu a fost făcută publică la acel moment. Cei doi s-au întâlnit în „mai multe ocazii” de când Macron a devenit președinte, potrivit Le Monde.
Macron a militat mult timp pentru ca Franța să devină o casă pentru marile companii de tehnologie. „Franța va fi națiunea lider pentru superinovare, schimbare și transformare profundă”, a declarat Macron, la o lună după alegerea sa din 2017.
Președintele a încercat să îl convingă pe Durov să mute Telegram la Paris. De asemenea, i-a oferit cetățenia franceză. În timp ce Durov deține acum cetățenia franceză, Telegram are în prezent sediul central în Dubai.
Macron, folosit drept scuză
Când Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget sâmbătă seara, el le-ar fi spus polițiștilor că se află la Paris pentru a lua cina cu Macron, potrivit săptămânalului satiric francez Le Canard enchaîné. Macron a negat ferm joi că l-ar fi invitat. „Nu am avut absolut nicio cunoștință despre vizita domnului Durov în Franța”, a declarat el în timpul unei vizite în Serbia. Sursa apropiată lui Macron a subliniat că președintele francez se afla în acea zi în casa sa privată de vacanță din Le Touquet, în nordul Franței.
Aceasta nu ar fi prima glumă a lui Durov pe seama autorităților franceze. În aprilie 2023, miliardarul și-a schimbat numele legal din pașaportul francez în „Paul du Rove”, o adaptare franceză a lui Pavel Durov - după cum se menționează în Jurnalul Oficial al țării.
Cum a devenit Durov francez? Oricum, câte pașapoarte are?
Fondatorul s-a născut în Rusia. Acesta a obținut cetățenia franceză în 2021 printr-o procedură rezervată în mod normal „unui străin francofon care contribuie prin activitatea sa remarcabilă la influența Franței și la prosperitatea relațiilor sale economice internaționale”. El nu este singurul magnat al tehnologiei care a urmat această cale. CEO-ul american al Snapchat, Evan Spiegel, care vorbește franceza, a primit și el cetățenia în 2018.
„Este o decizie pe care am luat-o în 2018, pe care o susțin pe deplin. A fost parte a unei strategii de a permite femeilor și bărbaților, atunci când sunt artiști, sportivi, antreprenori, când fac efortul de a învăța limba, când creează bogăție, când o cer, să le acordăm cetățenia franceză. Am făcut-o pentru Durov, care s-a străduit să învețe franceza, la fel cum am făcut-o pentru Spiegel. Cred că este bine pentru țara noastră”.”, a declarat Macron joi.
Cum a contribuit Durov la influența franceză nu este clar. Președinția franceză a refuzat inițial să își asume responsabilitatea pentru acordarea cetățeniei. Reprezentanții au spus că decizia a fost luată de Ministerul francez al Afacerilor Externe.
De ce a refuzat CEO-ul Telegram ajutorul emiratezilor și rușilor?
Durov este, de asemenea, cetățean al Emiratelor Arabe Unite. Acolo locuiește și tot de acolo conduce Telegram. Abu Dhabi a solicitat acces consular la CEO în urma arestării sale. Totuși, magnatul tehnologiei a respins oferta de ajutor, potrivit unui apropiat al său. „Suntem în contact cu autoritățile franceze cu privire la acest caz și cu reprezentanții lui Pavel Durov”, a declarat pentru POLITICO un reprezentant al serviciului diplomatic al EAU.
Presa de stat rusă a relatat că și Moscova a solicitat acces consular. „Persoana în cauză a refuzat protecția consulară rusă și o vizită consulară a Emiratelor. Totuși, el a fost de acord ca ambasada Emiratelor să fie ținută la curent cu situația sa”, a declarat un oficial al guvernului francez.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat cetățenia rusă a lui Durov. Oficialul a declarat că nu știe câte alte cetățenii deține acesta, a relatat agenția de presă rusă TASS.
Durov a obținut, de asemenea, cetățenia statului insular Saint Kitts și Nevis din Caraibe prin intermediul unui program de „investiții” prin care pașapoartele sunt acordate prin intermediul unor contribuții financiare importante. Ambasadorul țării la Paris a confirmat cetățenia lui Durov. El a ținut să sublinieze că legăturile lui Surov cu Saint Kitts și Nevis au fost limitate. CEO-ul Telegram nu a contactat serviciile consulare ale țării.
Mai este Durov loial Rusiei?
Plecarea lui Durov din Rusia în 2014 a avut loc în urma tensiunilor cu Kremlinul. Înainte de a lansa Telegram, el a fondat o platformă de social media numită VKontakte. Atunci, el a refuzat să predea datele de contact ale activiștilor ucraineni pro-democrație în timpul mișcării Euromaidan din acel an.
Cu toate acestea, Moscova a încercat să se implice de la arestarea sa. Oficialii au declarat că i-a oferit lui Durov „toată asistența și sprijinul necesare”. Mai mult acuză Franța de intimidare și de o „încercare directă de a limita libertatea de comunicare”.
Deși Durov se prezintă ca un opozant al Kremlinului, realitatea pare mai complicată. Chiar și după ce a părăsit Rusia și și-a vândut participația la VKontakte, se zvonea că Durov menține legături cu țara. Alisher Usmanov, un oligarh apropiat de Putin, ar fi contribuit la finanțarea Telegram în stadiile sale inițiale. De asemenea, Telegram a funcționat inițial în același birou Singer House din Sankt Petersburg ca VKontakte.
De ce nu a fost prins și fratele lui Pavel?
Fratele lui Durov, Nikolai, este, de asemenea, căutat de Franța. Acesta ar locui în Sankt Petersburg și lucrează la Institutul de Matematică Steklov al Academiei Ruse de Științe, potrivit presei pro-Kremlin. Site-ul instituției îl menționează pe Nikolai Durov ca membru al personalului. În ciuda contribuțiilor lui Nikolai la succesul Telegram, acesta a stat întotdeauna departe de lumina reflectoarelor. Potrivit Telegram, Pavel sprijină aplicația „financiar și ideologic, în timp ce contribuția lui Nikolai este tehnologică”.
Potrivit unui raport Important Stories, bazat pe o scurgere de date ale serviciilor secrete ruse, Durov a vizitat Rusia „de peste 50 de ori” între 2015 și 2021. Telegram este utilizată pe scară largă de armata rusă pentru comunicațiile de pe câmpul de luptă, de bloggeri și jurnaliști militari pro-război și de milioane de ruși obișnuiți și funcționari politici.
În cercurile opoziției ruse, Telegram are o reputație mixtă. Pe de o parte, oferă o comunicare sigură, la adăpost de ochii indiscreți ai FSB, și o platformă alternativă pentru mass-media independentă blocată online de autoritățile ruse. Pe de altă parte, au existat o serie de incidente în care canale sau inițiative care ar putea deranja Kremlinul au fost blocate sau altfel împiedicate de platformă.
Armata ucraineană utilizează în mare parte platforma Signal pentru comunicațiile sale, dar majoritatea agențiilor guvernamentale au, de asemenea, canale Telegram. Aplicația este, de asemenea, utilizată pe scară largă pentru mesaje personale și bloguri de către soldații și civilii ucraineni.