Studii recente au demonstrat că smogul provoacă o treime din decesele din China, iar autoritățile nu găsesc soluții efi ciente la această problemă majoră
Cercetarea realizată de Universitatea Nanjing a analizat peste 3 milioane de decese din 74 de orașe din China, în 2013. Rezultatele înspăimântătoare arată că 31,8% dintre decese pot fi legate de poluare, iar în orașe mari, precum Hebei, de la periferia Beijingului, poluarea este la cel mai ridicat nivel.
Inegalități sociale
Matthew Kahn, profesor de economie la Universitatea California de Sud, citat de CNN, explică de ce poluarea aerului crește inegalitățile dintre bogați și săraci în China urbană. Bogații trăiesc în zone mai curate ale orașului, merg cu mașina la muncă, lucrează în birouri, au acces mai bun la doctori, au o a doua casă la țară și își cumpără filtre de aer. Beijingul riscă să devină povestea a două orașe, un loc unde bogații și săracii nici măcar nu respiră același aer.
Autoritățile chineze promit să investească, în acest an, 2,7 miliarde de dolari pentru a combate poluarea din capitala țării.
O parte din bani vor fi folosiți pentru înlocuirea utilizării cărbunilor cu energie curată, pentru închiderea sau modernizarea unor fabrici și pentru a retrage treptat din circulație a 300.000 de mașini vechi. Săptămâna trecută, 20 de orașe au fost în „alertă roșie”, iar Beijingul în „portocalie”. În ciuda interdicțiilor, unele companii au reluat producția, multe fabrici fiind sub presiunea îndeplinirii obiectivelor de producție.