Ultimele trei exemplare de Falco cherrug – şoimul dunărean, pasăre considerată oficial dispărută de pe teritoriul ţării noastre, au ajuns să cuibărească pe un stâlp de înaltă tensiune din judeţul Timiş, mai exact între localităţile Lovrin şi Sânnicolau Mare.
Voluntarii unei organizaţii neguvernamentale, Grupul Milvus, şi Enel, au intervenit pentru salvarea pasărilor. Şoimii au fost prinşi, inelaţi, iar unul dintre ei a primit, la gât, un dispozitiv GPS care permite de acum încolo urmărirea lui prin satelit.  „Astfel, vor fi colectate zilnic date legate de traseul şoimului, ce vor fi transmise prin satelit şi analizate de specialişti. Informaţiile obţinute vor contribui la o mai bună cunoaştere a migraţiei şoimilor şi la protejarea acestei specii rare”, a explicat Bogdan Micu.
Șoimii își cresc puii în cuiburile făcute de alte păsări
Specialiştii spun că şoimul dunărean (Falco cherrug) a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele perechi cuibăritoare fiind depistate în munţii Dobrogei, în urmă cu câţiva ani, iar de atunci alte păsări nu au mai fost văzute. Specia este listată în anexele diferitelor convenţii internaţionale fiind menţionată ca „ameninţată" pe Lista Roşie a IUCN (International Union for Conservation of Nature).
Faptul că în Timiş au apărut cele trei păsări i-a pus în mişcare imediat pe reprezentanţii Milvus. Aceştia au realizat prima acţiune de inelare a trei pui de şoim dunărean, singura familie din această specie rară, cunoscută în prezent în România. „Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt doar câteva dintre principalele cauze ale scăderii numărului şoimilor dunăreni într-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înalta tensiune”, a explicat unul dintre reprezentanţii Milvus.
Prin programul LIFE+, UE finanţează un proiect de conservare a şoimului dunărean în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, ţări care, până în urmă cu câteva decenii, constituiau habitatul natural al acestei păsări.
În România, acest proiect este implementat de Grupul Milvus (o organizaţie non-profit, dedicată protecţiei păsărilor şi a naturii) şi Societatea Ornitologică Română.