Kamala Harris, multe despre ce este, prea puțin despre ce vrea să facă

Kamala Harris, vicepreședinta SUAKamala Harris, vicepreședinta SUA

sursă: Facebook / Kamala Harris

Kamala Harris a acceptat oficial nominalizarea la președinția SUA din partea Partidului Democrat, joi seara, susținând un discurs care a atins punctele cheie dorite de campania sa – dar a avut doar rare momente de substanță și a adus puține elemente noi.

Noutatea stă în natura candidatei în sine. Prima femeie de culoare care devine nominalizată la președinția SUA din partea unui partid major. „Niciodată să nu lași pe cineva să îți spună cine ești”, a spus Harris. „Tu le arăți cine ești.”

Dar timp de aproximativ 45 de minute, joi, ea a încercat să le spună americanilor cine este ea – și ce ar face dacă ar câștiga Casa Albă. Iată trei concluzii din discursul ei de încheiere a convenției.

Harris și-a promovat rădăcinile din clasa mijlocie

Mulți americani știu cine este Kamala Harris, dar nu mulți știu în ce crede sau detalii despre trecutul ei. În primul rând, discursul ei la convenție a încercat să schimbe acest lucru.

Ea a povestit despre călătoria mamei sale ca imigrantă din India. A vorbit despre cum s-au cunoscut părinții ei – și cum au divorțat în cele din urmă. Ea a vorbit despre copilăria sa într-un cartier muncitoresc din Oakland, California.

„Clasa mijlocie este de unde vin eu”, a spus ea. „Mama mea ținea un buget strict. Trăiam în limita mijloacelor noastre. Totuși, ne doream puțin. Și se aștepta să profităm la maximum de oportunitățile care ne erau disponibile.”

Doamna Harris a vorbit, de asemenea, despre motivul pentru care a ales să devină avocat – și procuror. Ea a trasat o linie de la primele ei zile în sala de judecată până la serviciul său public ca politician.

„În întreaga mea carieră, am avut un singur client”, a spus ea. „Oamenii.”

O viziune pentru viitor – cu puține detalii

Discursul lui Harris a inclus apeluri pentru unitate și un drum înainte, dincolo de „amărăciunea, cinismul și bătăliile divizive” ale politicii americane moderne.

Ea a spus că SUA are o „ocazie prețioasă, trecătoare” să „croiască un nou drum înainte”. Dar acel drum avea puține detalii.

Apelurile vagi pentru unitate și un drum dincolo de partizanat sunt retorica folosită de mulți aspiranți la președinție în trecut.

Când Harris s-a referit la detalii de politici, ea a enunțat doar generalități.

Ea a spus că se va concentra pe reducerea costurilor „necesităților zilnice” – inclusiv sănătatea, locuințele și alimentele. Ea a menționat în mod special drepturile la avort – și le-a prezentat ca un mijloc de a păstra libertatea, un motiv recurent la această convenție democratică.

„America nu poate fi cu adevărat prosperă decât dacă americanii sunt pe deplin capabili să ia propriile decizii despre propriile vieți”, a spus ea.

În discursul ei, Kamala Harris, cunoscută ca o apropiată a aripii de extremă stânga radicală din Partidul Democrat, a încercat să se prezinte ca o moderată de „centru-stânga”, punând puțin spațiu între politicile sale și cele ale șefului ei, omul pe care speră să-l înlocuiască, Joe Biden.

„Oriunde mă duc, în toți cei pe care îi întâlnesc, văd o națiune gata să meargă înainte”, a spus ea. „Gata pentru următorul pas, în incredibilul drum care este America.”

Detaliile exacte ale acelui pas, totuși, urmează să fie stabilite.

Un mesaj neschimbat despre războiul din Gaza

Pe măsură ce protestatarii antisemiți și pro teroriști palestinieni mărșăluiau în afara convenției, Harris a acordat o atenție deosebită, în secțiunea sa de politică externă, războiului antiterorist al Israelului din Gaza, declanșat după măcelul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023, soldat cu peste 1.000 de morți și o mulțime de violuri, mutilări și profanări de cadavre.

Aici, din nou, a existat puțină diferență între retorica și punctele ei de vedere și cele ale lui Joe Biden. Harris a încercat să-și asume activitatea președintelui în exercițiu. „Președintele Biden și cu mine lucrăm non-stop”, a spus ea. „Acum este momentul să obținem un acord pentru ostatici și un armistițiu.”

Ea a promis, de asemenea, că va asigura faptul că Israelul va avea întotdeauna capacitatea de a se apăra și a subliniat brutalitatea atacului Hamas din 7 octombrie. Pentru un moment, părea că unii din mulțime vor huidui, dar Harris a trecut rapid la suferința palestinienilor, spunând că amploarea suferinței lor este „sfâșietoare”.

Cu toate acestea, acest lucru nu va fi suficient pentru a mulțumi protestatarii din afară, care s-ar putea întoarce acasă – unii în state cheie, cum ar fi Michigan – convinși că o președinție Harris ar fi o continuare a politicilor lui Biden privind războiul aniterorist din Gaza, relatează BBC.