Evenimentul Zilei > Politica > Trecutul vine val-vârtej peste Cioloș
Trecutul vine val-vârtej peste Cioloș

Trecutul vine val-vârtej peste Cioloș

Fostul premier Dacian Cioloș, omul care conduce un partid inexistent, de al cărui nume nu a auzit aproape nimeni, dar care stă tot mai bine în sondaje, tehnocratul fără job a primit zilele trecute două lovituri năucitoare. Au apărut dovezi că Cioloș a fost un activist în structurile naționalistsecuriste, care s-a transformat și a pozat într-un elitist democrat școlit în Franța. De pe o poziție superioară, unde s-a cocoțat singur, Cioloș a adoptat o tehnică ofensivă, în sensul că a criticat pe toată lumea, s-a comportat ca acel copil care-și ucide părinții, după care cere clemență pe motiv.

Cariera fulminantă a lui Dacian Cioloș s-a construit pe un fundament neștiut de nimeni, de fapt, el a fost livrat la Palatul Victoria, într-un pachet cu fundițe aurii, ca salvator al națiunii. S-a înfiltrat, inițial, ca un slujbaș prin ministere, apoi comisar european, poziție din care nu și-a ajutat prea mult țara natală. Asta ar părea bizar acum după ce a ieșit la iveală faptul că Cioloș a fost un înfocat activist naționalist, în structuri cu iz securistic.

Potrivit publicației Gazeta de Cluj, care susține fiecare afirmație cu documente, Dacian Cioloș a fost școlit politic în cea mai mare fabrică de naționaliști, PUNR, și intelectual la „Junimea Vatra Românească”, de unde a fost preluat de SIE.

 

Șef de mic, extremist de conjunctură

„Dacian Cioloș se erijează acum în mare salvator al României, când imediat după căderea regimului comunist, îmbrățișa o doctrină naționalistă extremistă, aspecte pe care Dacian Cioloș a încercat să le țină în secret. Ei bine, dacă pentru mulți Cioloș încă reprezintă o nebuloasă prin prisma carierei sale fulgerătoare, astăzi vă prezentăm CV-ul nescris al fostului premier ”tehnocrat”.

În 1990, pe vremea când Dacian Cioloș era student în Cluj-Napoca și locuia în Căminul Hașdeu a pus umărul la consolidarea Asociației ”Junimea Vatra Românească” ce avea sediul în Casa de Cultură a Studenților din Piața Păcii nr 1-3 (actualmente Piața Lucian Blaga). Concret, Asociația respectivă s-a constituit ca organizație de tineret în cadrul Uniunii Vatra Românească, o organizație neguvernamentală naționalistă de extremă dreaptă înființată în 7 februarie 1990 la Târgu Mureș.

Atât Uniunea Vatra Românească, cât și Junimea Vatra Românească au fost expresia politică a Securității ceaușiste. Așadar, neîntâmplător, Junimea Vatra Românească s-a înființat în noiembrie 1990, la câteva luni după evenimentele sângeroase de la Târgu-Mureș”, scriu jurnaliștii de la Gazeta de Cluj. Cioloș nu scria poezii patriotice, era chiar președintele Comisiei de cenzori a organizației. „Cioloș era înscris și ca membru al Uniunii Vatra Românească Cluj, unde avem documente că plătea și cotizație”, scrie publicația clujeană. Se mai arată că, deoarece știa bine limba franceză și pentru că era șeful sindicatului studenților la USAMV, Cioloș a început să viziteze Franța.

„Scopul vizitelor lui Cioloș în Franța nu s-a rezumat doar la schimbul acesta de experiență, ci acolo a fost construit și planul pentru viitorul lui Dacian Cioloș. La o scurtă perioadă după terminarea facultății, Cioloș a fost preluat de SIE, «împins» în Franța pentru a-și completa studiile universitare și, apoi, «împins» din nou în structurile birocratice ale UE și ale României. Așa a devenit Dacian Cioloș emanația unor partide, a unor oameni politici și a serviciilor secrete”, se arată în articolul publicat de Gazeta de Cluj.

 

L-a „cumpărat” Franța, nu China

În vara anului 1995, s-a înființat Organizația de tineret a Partidului Unității Naționale Române, o organizație politică ce făcea parte din structura PUNR, unde Cioloș a ajuns președinte. „Cocoțat în fruntea partidului, Cioloș a pregătit la Cluj-Napoca prima conferință a organizației de tineret în luna septembrie 1995. Însă, spre stupefacția tuturor, după o săptămână de la conferința ținută de Cioloș, în mod subit, acesta a decis să plece în Franța, chiar dacă atunci se puneau la cale detaliile pentru ca Cioloș, alături de alți membri PUNR să plece în delegație în China, după o invitație făcută de Liga Tineretului Comunist din China. Îl cumpărase deja”, le-a declarat jurnaliștilor o sursă apropiată lui Cioloș.

Contactat de jurnaliști, Cioloș a negat totul. „Nu am fost niciodată membru PUNR și în niciuna dintre organizațiile acestui partid”, a spus fostul premier.

 

Dă din coate și lovește pentru Bruxelles

Așa cum arătam mai sus, Mișcarea România Împreună (MRÎ) a generat „partidul lui Cioloș”, o formațiune care nu a căpătat încă statut juridic, deci nu poate intra în alegeri. Fostul premier a lovit în stânga, dar mai ales în dreapta pentru a se aciua pe lângă un partid cu șanse. Cum liberalii nici nu vor să audă de el și-l consideră și mai nociv decât pesediștii, și-a croit cărare la USR, dar după ce a spus despre uniune că este o formațiune de nișă, deci insignifiantă. Aici a reușit să-i enerveze, mai ales pe cei care se află pe locuri eligibile pe lista pentru PE, mai puțin pe Cristian Ghinea, locul întâi și, se pare că artizan al cooptării tehnocratului. Președintele Dan Barna, în încercarea de a împăca și capra și varza, a anunțat că prelungește negocierile cu partidul lui Cioloș (care nu există) până la sfârșitul lunii ianuarie.