Trecutul neștiut al regretatului jurnalist Andrei Gheorghe. A fost profesor de rusă într-o fostă colonie penitenciară
- Georgiana Ioni ţă
- 25 aprilie 2018, 00:00
În urmă cu o lună, pe 19 martie, se stingea din viață controversatul om de radio Andrei Gheorghe. Cauza decesului: probleme cardiace, pe care le știa numai el.
La doar două săptămâni de la tragedie, jurnalistul Dan Silviu Boerescu a publicat o carte despre omul și personajul Andrei Gheorghe: „Viața unui om genial, „odios”, fabulos” „Era circul şcolii. Arunca în clasă cu catalogul” Cartea aduce în prim plan detalii neștiute din viața regretatului jurnalist, cum ar fi faptul că înainte să intre în presă, vreme de trei ani, în perioada 1985-1987, Andrei Gheorghe a fost profesor de rusă la o școală din satul Vlădeni, o fostă colonie penitenciară din Bărăgan. „(...) Satul, fostă colonie penitenciară, este cunoscut pentru că de aici a plecat spre glorie Necula „Rică” Răducanu, portarul de la Rapid. „Andruşa” - cum era alintat Andrei Gheorghe - era de atunci o figură. „Lumea îl ştia de nebun, umbla cu o căciulă mare rusească, roşie, de vulpe polară, avea blugi, geacă. Era circul şcolii. Arunca în clasă cu catalogul, se urca pe catedră...”, se arată în cartea lui Dan Boerescu.
De la abject la sublim
Boerescu îl descrie pe Andrei Gheorghe drept: „ușor de urât”, dar teribil de „încântător”, haios, nebun, vizionar, pe alocuri chiar genial, adesea surprinzător, detestabil pentru unii și fascinant pentru alții, un amestec inconfundabil de trăsături contradictorii, din care nu lipsea nimic din ce e omenesc, într-o paradigmă confuzantă, parcurgând toate treptele de la „abject” la „sublim”. „Andrei Gheorghe era un tip direct, spumos, profund autoironic: când m-a văzut în poarta casei, a început să râdă. „Ce-i, bă, acum, că m-am dat la fund, crezi c-am intrat în ceasul morții?! Ai venit să-mi scrii biografia?”, își amintește Boerescu de un episod în care a mers acasă la jurnalist să îi ia un interviu.
„Salutare, națiune! Am venit să vă spun că sunteți proşti!“
Andrei Gheorghe a devenit cunoscut grație celebrei emisiuni Midnight Killer, de la ProFM, dar şi a manierei originale în care intra în direct şi îşi saluta ascultătorii. „Salutare, națiune! Sunt Andrei Gheorghe şi am venit să vă spun că sunteți proşti“, era salutul regretatului om de radio şi de televiziune.
A învățat la seral și a lucrat ca ajutor de șofer
Născut 14 ianuarie 1962, la Lipețk, Rusia, Andrei Gheorghe a fost unicul copil al Liudmilei, rusoaică, și al lui Nicolae, pilot de aviație român, stabilit în Rusia. Când Andrei a împlinit șase ani, s-au mutat în România, la Constanța. Andrei a intrat la Liceul „Mihai Eminescu” din Constanța, dar la treapta a doua a picat cu o medie care nu i-a mai permis decât să se înscrie la seral şi a ales Liceul „Mircea cel Bătrân”. Ca seralist care trebuia să aibă loc de muncă, s-a angajat la aeroport, ca ajutor de şofer. Apoi a fost admis la Institutul Pedagogic de trei ani de la Constanța, specializarea Rusă-Engleză.
Ce aroganță i-a făcut lui Vîntu!
În carte, Boerescu redă și discuția pe care Andrei Gheorghe ar fi avut-o cu Sorin Ovidiu Vîntu în momentul în care omul de afaceri i-a propus acestuia să lucreze în divizia de radio a grupului Realitatea. „A venit la mine acasă, s-a așezat pe o canapea, și-a răscrăcă- rat picioarele, și-a aprins o țigară fără să ceară voie, apoi, uitându-se zeflemitor în direcția mea, fără să mă focalizeze, m-a întrebat cu timbrul acela metalic și rece: „De ce m-ai deranjat?”. Am fost șocat de obrăznicia întrebării și am oscilat câteva secunde între dorința de a-l da afară și cea de a continua discuția. Beneficiind de un moment de inteligență, am decis să continui discuția”. „Vreau să te angajez la divizia mea de radio”. „Îl poți angaja pe fiu-tu, barosane. Pe mine mă poți ruga să te ajut. Dacă o să am chef, o să o fac. Dacă nu, nu!”. La vremea aceea nu lucra nicăieri. Arogant, cult, inteligent și extrem de loial prieteniei care s-a născut între noi, așa l-am descoperit mai apoi în timpul colaborării noastre”, îl citează Boerescu pe Sorin Ovidiu Vîntu.