Trecerea la ora de iarnă. Ultimele informații despre cea mai dezbătută tranziție

Sursa: Arhiva EVZ

În 2024, schimbarea orei în Statele Unite va avea loc în prima duminică din noiembrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, marcând trecerea la ora de iarnă. Această modificare le va oferi oamenilor o oră în plus de somn, dar va aduce și un apus mai devreme în zilele următoare. Trecerea la ora de vară se face în mod obișnuit în a doua duminică a lunii martie, când ceasurile sunt date cu o oră înainte.

Aceste ajustări ale orei au ca scop maximizarea utilizării luminii naturale, însă pentru mulți oameni schimbările pot afecta temporar ritmul zilnic. În timp ce ora de vară presupune o oră mai puțină de somn la trecerea în luna martie, revenirea la ora de iarnă în noiembrie aduce o oportunitate de odihnă suplimentară.

Ora de iarnă. Țările care au renunțat la schimbarea orei

Începând cu 25 iulie 2022, Departamentul de Transport al SUA a anunțat că doar Hawaii și anumite regiuni din Arizona, cu excepția teritoriului Navajo, nu urmează schimbarea orei de vară. Alte teritorii ale SUA, precum Guam, Samoa Americană, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine, de asemenea, nu adoptă ora de vară, păstrând astfel un orar constant pe parcursul anului.

În România, schimbarea orei se face de două ori pe an, iar în 2024, românii își vor ajusta ceasurile în noaptea de 26 spre 27 octombrie. În acel moment, ora 04:00 devine ora 03:00, oferind astfel oamenilor o oră în plus de somn. Această tranziție marchează trecerea la ora de iarnă, aducând zile mai scurte și apusuri mai devreme.

De ce este, încă, valabilă ora de vară

Ideea din spatele orei de vară a fost implementată pentru a maximiza folosirea luminii naturale, ceea ce ar reduce consumul de energie electrică. Susținătorii acestei măsuri au afirmat că orele suplimentare de lumină în timpul serii contribuie nu doar la economii de energie, ci și la îmbunătățirea siguranței și sănătății publice, oferind oamenilor mai mult timp pentru activități în aer liber.

Introducerea orei de vară în SUA a avut loc pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1918, fiind considerată o măsură de urgență în contextul războiului. Cu toate acestea, după terminarea conflictului, schimbarea orei a fost abandonată, deoarece nu era văzută ca fiind necesară în perioade de pace.

Conceptul a fost readoptat în 1966, prin „Uniform Time Act”, care a stabilit un cadru clar pentru aplicarea orei de vară la nivel național. Inițial, aceasta începea în ultima duminică a lunii aprilie și se încheia în ultima duminică a lunii octombrie, dar în 2005, s-a produs o modificare a calendarului, care a extins această perioadă.

Astăzi, ora de vară începe în a doua duminică a lunii martie și se termină în prima duminică a lunii noiembrie. Extinderea perioadei a fost justificată printr-un studiu realizat de Departamentul de Energie al SUA, care a demonstrat economii semnificative la nivel național, de aproximativ 0,5% din consumul anual de energie electrică.

În 2022, Senatul SUA a aprobat o lege care prevede transformarea orei de vară într-un standard permanent, însă aceasta nu a fost adoptată încă de Camera Reprezentanților. Deși ideea are susținători puternici, viitorul acestei măsuri este incert, iar aplicarea orei de vară continuă să fie subiect de dezbatere la nivel național.

Sursa foto: Newlight | Dreamstime.com

Cum poate afecta sănătatea schimbarea orei

Modificarea orei poate provoca perturbări în ritmurile circadiene, care controlează funcțiile esențiale ale corpului. Această schimbare poate afecta negativ nivelurile de energie, somn și chiar apetitul, influențând starea de bine a unei persoane pe termen scurt. Chiar dacă diferența este de doar o oră, impactul poate fi resimțit puternic, mai ales în zilele următoare trecerii la ora de vară sau de iarnă.

Ritmul circadian al corpului este reglat de alternanța între lumină și întuneric. Schimbările orei alterează expunerea la lumină în diferite momente ale zilei, ceea ce poate afecta funcțiile corporale. Astfel, corpul începe să se adapteze la noile condiții, dar acest proces poate fi dificil și poate dura câteva zile până la o săptămână.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte odată cu schimbarea orei din toamnă, oamenii tind să fie expuși mai puțin la lumina naturală dimineața, în timp ce serile par mai lungi. Acest dezechilibru între orele de lumină și întuneric poate accentua oboseala, tulburările de somn și chiar fluctuațiile de dispoziție.

Cercetătorii au arătat că ajustările frecvente ale ceasului biologic, provocate de trecerea la ora de vară sau de iarnă, pot contribui la riscuri mai mari pentru sănătate. Acestea includ un risc crescut de afecțiuni cardiace, tulburări de somn, stres și chiar depresie, făcând necesară o atenție sporită la gestionarea perioadelor de tranziție între sezoane.

Citiți și: Luna plină în Berbec. Câștigurile financiare vin din toate direcțiile pentru patru zodii