Tratatul UE, la mâna irlandezilor

Irlandezii se prezintă azi la referendumul privind Tratatul de la Lisabona, într-un moment în care tabăra ce se opune ratificării importantului document european a reuşit să câştige tot mai mulţi adepţi.

Mai mulţi politicieni europeni, printre care şi ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, au avertizat deja cu privire la consecinţele unui vot negativ din partea Irlandei. În plus, presiunea de pe umerii irlandezilor a fost sporită de Finlanda şi de Estonia, care au aprobat ieri, prin ratificare parlamentară, tratatul care are menirea de a îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor europene.

Ultima tentativă de a compromite Tratatul

Ieri, opozanţii tratatului au lansat un ultim atac, acuzând Franţa că are intenţii secrete de a consolida capacităţile militare ale UE şi de a crea o armată europeană coordonată de Bruxelles. Europarlamentarul independent Kathy Sinnott a precizat că guvernul de la Paris menţine secret un proiect privind securitatea şi apărarea europeană până după referendumul de azi, din Irlanda.

Un vot defavorabil ar opri procesul de ratificare al tratatului şi ar putea arunca UE într-o nouă criză, asemănătoare cu cea generată de respingerea Constituţiei Europene de către alegătorii francezi şi olandezi, în 2005.