Trataţi-vă din timp varicele!

Trataţi-vă din timp varicele!

O treime dintre români au varice. Cei mai mulţi vin la medic doar când apar complicaţii care le pot pune viaţa în pericol.

Aproximativ 32% dintre români au varice sau complicaţii ale acestora, arată statisticile. În majoritatea situaţiilor, cauzele acestei boli sunt genetice, doar 5% dintre cazuri fiind cauzate de traumatisme sau de arsuri grave. Majoritatea românilor cu varice se prezintă la medic când au deja complicaţii, şi asta pentru că îşi neglijează afecţiunea care evoluează lent, dar şi pentru că numărul medicilor specialişti este extrem de mic.

Doctorii susţin că, de regulă, persoanele cu varice merg la medicii de familie care le recomandă tratamente ce nu dau rezultate. Ruptura varicelor, tromboflebita şi ulcerul de gambă sunt complicaţii care pot pune în pericol viaţa bolnavilor. Se poate ajunge la hemoragii fatale

  • O complicaţie ce poate fi mortală este ruptura varicelor, care se poate produce accidental, prin lovirea varicelor cu un obiect ascuţit, sau spontan, din cauza subţierii treptate a peretelui venei afectate şi a presiunii tot mai mari a sângelui din interiorul acesteia.

„Ruptura unui segment varicos determină o sângerare masivă, care poate pune în pericol viaţa pacientului. Prima măsură într- o astfel de situaţie e oprirea sângerării prin bandajarea strânsă cu o faşă a membrului inferior la nivelul zonei de sângerare, deasupra şi dedesubtul a cestei zone“, explică Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg la Clinica Flebestet şi vicepreşedintele Societăţii Române de Flebologie. Bolnavul trebuie transportat de urgenţă la o clinică de chirurgie care să aibă şi flebologi. „Operaţia se efectuează sub anestezie locală, cu o internare de numai două-trei ore. Prin această operaţie este tratat întregul sistem venos varicos, astfel încât pacientul nu va avea nevoie de o altă intervenţie ulterioară. Ime diat ce operaţia se încheie, pacientul calcă normal, şi după 30 de minute părăseşte clinica“, afirmă chirurgul Valerian Ciubotaru.

  • Tromboza varicelor sau tromboflebita este o altă complicaţie a varicelor, prin coagularea sângelui în vene.

Complicaţia poate fi cauzată de un traumatism la nivelul varicelor, de o imobilizare prelungită, dar poate apărea şi fără o cauză precisă. Zona afectată se înroşeşte, devine caldă şi dureroasă la atingere. Dacă bolnavul se prezintă în maximum 14 zile de la debutul trombozei, se face o intervenţie chirur gicală prin care se elimină cheagurile de sânge şi prin care se opreşte evoluţia bolii. Operaţia are loc în ambulator, cu o internare de câteva ore, sub anestezie locală. Ulcerul varicos este operabil

  • O altă complicaţie a varicelor o reprezintă tulburările trofice cutanate.

„Aspectul pielii prezintă modificări progresive: înroşire, însoţită de obicei de o mâncărime intensă, greu sau imposibil de calmat. Ulterior, schimbarea de culoare a tegumentului evoluează către maroniu şi apoi negru şi este însoţită de întărirea pielii până la consistenţa dură, asemănătoare ghipsului. Orice zgârietură la nivelul zonelor afectate poate determina ulcer venos de gambă, o rană de o gravitate deosebită“, mai spune specialistul.

Ulcerul venos de gambă se poate extinde, ajungând uneori la dezgolirea nervilor sau a oaselor. „Prin chirurgia varicelor fără stripping (fără smulgerea venei) am tratat mii de pacienţi cu ulcer de gambă, care s-au vindecat în maximum şase săptămâni. Intervenţia chirurgicală se face în sistem ambulator, sub anestezie locală“, mai spune medicul Valerian Ciubotaru. După operaţie, pacientul poate păşi normal, iar durerile dispar imediat.

Ne puteți urmări și pe Google News