Un studiu recent a arătat că răspândirea virusului HIV poate fi stopată, în cazul cuplurilor care întrețin relații fără protecție.

Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu care a monitorizat aproape 1000 de cupluri de homosexuali în întreaga Europă pe o perioadă de opt ani, în care un partener avea HIV și a primit un tratament antiretroviral.

Nu au existat cazuri de transmisie a virusului către partenerul neinfectat în timpul actului sexual neprotejat, deoarece virusul a fost suprimat de medicament, informează The Jerusalem Post.

Cu toate acestea, 15 persoane au fost infectate cu HIV în perioada de opt ani, însă testarea ADN a arătat că acestea au fost infectat prin intermediul actului sexual cu altcineva decât partenerul lor.

„Constatările noastre oferă dovezi concludente care arată că transmiterea HIV a fost suprimată”, a declarat Alison Rodger de la University College din Londra, co-liderul echipei de cercetare.

Cercetătorii estimează că ART a prevenit aproximativ 470 de trnsmisii HIP în cupluri în perioada de studiu de opt ani.

Rodger a spus că trebuie să existe „eforturi sporite, care să se concentreze pe diseminarea mai largă a acestui mesaj puternic și să se asigure că toate persoanele depistate cu HIV au accest la testare, tratament eficien, sprijin și îngrijire pentru a ajuta la menținerea sănătății”.