Tratamente diferite în funcţie de pacient

Tratamente diferite în funcţie de pacient

Bolnavii care suferă de afecţiuni grave, precum cancer sau hepatită, au şanse mai mari de vindecare dacă beneficiază de o terapie adaptată pentru ei.

Medicina personalizată reprezintă o abordare relativ nouă şi se bazează pe ideea că pacienţi cu acelaşi diagnostic pot răspunde diferit la tratament. Acest lucru se datorează, de cele mai multe ori, diferenţelor genetice care influenţează maniera în care acţionează medicamentele.

Costurile ridicate asociate, de cele mai multe ori, investigaţiilor genetice, dar şi noutatea abordării, fac însă ca medicina personalizată să fie încă un vis frumos pentru mulţi români.

Câţi bolnavi, atâtea boli

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiza proprietăţilor biochimice ale fiecărui organism este esenţială în stabilirea tratamentului optim pentru fiecare pacient în parte. Astfel de analize pot fi efectuate la pacienţii sănătoşi, pentru a determina predispoziţia către o anumită afecţiune, imediat după diagnosticare, pentru a stabili dacă organismul va răspunde sau nu la un anumit tip de tratament, dar şi în timpul tratamentului, pentru a observa evoluţia bolii.

"E nevoie să identificăm subgrupuri de pacienţi, cărora să ne adresăm cu terapii ţintite", spune Ileana Popescu, director medical Roche România.

Terapia ţintită duce la mai puţine reacţii adverse şi la o calitate mai bună a vieţii.

Tumorile cresc noaptea, citostaticele se fac seara

O astfel de abordare cântăreşte cu atât mai mult cu cât boala este mai gravă. În cazul cancerului de exemplu, anumite medicamente sunt aprobate doar dacă tumora se află în stadiul de metastază, însă, potrivit lui Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, nu trebuie aşteptat un astfel de stadiu pentru administrarea unei terapii ţintite. Potrivit acestuia, gena P53, de apărare împotriva cancerului, nu este la fel de activă în cazul tuturor pesoanelor.

În plus, dacă doza prescrisă în mod tradiţional pentru un anumit stadiu de dezvoltare a unei tumori duce la reacţii adverse severe, ea ar trebui redusă, adaugă Florin Băcanu.

Medicul pledează, de asemenea, pentru o mai mare deschidere în ceea ce priveşte modul de administrare a tratamentului. "Celulele tumorale se înmulţesc noaptea, iar cele ale ţesuturilor sănătoase se înmulţesc ziua. Efectele adverse pot scădea de 2-3 ori dacă citostaticele sunt administrate seara", explică oncologul. "În plus, eficacitatea radioterapiei creşte cu 30%, dacă nu mai există zile de pauză".

O altă afecţiune în cazul căreia terapia personalizată joacă un rol important este hepatita cronică de tip B. Potrivit medicului Mihai Voiculescu, prezintă simptome numai 50% dintre bolnavii la care se declanşează un conflict între anticorpi şi virus. Un tratament personalizat în cazul hepatitei B ar însemna timp şi bani câştigaţi. Monitorizarea eficientă a pacienţilor se poate realiza, spune specialistul, prin cuantificarea unui marker de infecţie numit Antigenul HBs. O astfel de analiză presupune costuri mai reduse decât viremia, testul aplicat tradiţional în cazul bolnavilor de hepatită, iar rezultatele se obţin în doar câteva minute. Noul test este folosit deja de medicii de la Institutul Fundeni, fiind gratuit pentru asiguraţi. "Cu banii pe un tratament lung şi neeficace putem trata doi bolnavi ce se pot vindeca, cu teste adecvate". MIHAI VOICULESCU, şeful Secţiei de Medicină Internă din cadrul Intitutului Fundeni