Tratament minim invaziv pentru românii care fac infarct

Tratament minim invaziv pentru românii care fac infarct

În zece clinici de stat din România va fi disponibil, din acest an, un tratament modern pentru cei care fac infarct, posibil cu ajutorul unui aparat performant numit angiograf.

În condiţiile în care în România se înregistrează anual în jur de 13.000 de cazuri de infarct miocardic acut, iar mortalitatea plasează ţara noastră pe primele locuri din Europa, Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat un program modern de tratament pentru cei care vor suferi un infarct miocardic acut.

Pentru a beneficia de acesta, pacienţii trebuie să ajungă la unul dintre cele zece centre specializate de cardio logie în maximum două ore.

„Programul va permite tratarea în primele 12 ore de la apariţia infarctului miocardic în cazul în care pacientul este trasportat la unul dintre centrele specializate în maximum 120 de minute”, explică Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Angioplastia oferă şanse mai mari de supravieţuire

Până acum, majoritatea celor care sufereau un infarct erau trataţi prin tromboliză, o metodă prin care cheagurile de sânge erau „distruse” cu ajutorul unui medicament care se injectează.

În condiţiile noului program, cei care ajung la centrele specializate în mai puţin de două ore vor face un tratament cu rezultate mai bune. „Angioplastia distruge cheagul de sânge din vasul afectat, deschizând artera cu ajutorul unor dispozitive speciale sub raze X, monitorizate cu un aparat denumit angiograf”, explică medicul Dragoş Vinereanu, care susţine şi că angioplastia înjumătăţeşte mortalitatea faţă de tratamentul tradiţional cu medicamente.

Suma alocată programului în primul an este de 15 milioane de lei, bani ce asigură finanţarea pentru 3.500 de pacienţi trataţi în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Târgu-Mureş.

„Chiar dacă ne aflăm în situaţie de criză financiară şi bugetul ministerului este foarte mic, prin acest program ne aliniem la metodele şi tratamentele aplicate la nivel înalt în Europa”, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

În funcţie de rezultate, reprezentanţii MS susţin că vor extinde programul atât la nivelul centrelor, cât şi al specialiştilor.

UTIL

Unde să mergeţi

Cele 10 centre unde se pot face angioplastii sunt:

  • patru în Bucureşti la Spitalul Universitar, Floreasca, Fundeni şi Militar;
  • unul în Iaşi (la Institutul de Boli Cardiovasculare);
  • unul în Timişoara (la Institutul de Boli Cardiovasculare);
  • două centre în Cluj (la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Spitalul Judeţean);
  • două în Târgu-Mureş (la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Spitalul Judeţean).

Cele zece centre au fost alese în funcţie de experienţa în astfel de tratamente.

Ne puteți urmări și pe Google News