O anumită proteină care se găsește în laptele de capră poate poate funcționa ca o barieră împotriva noului coronavirus.
O echipă de cercetători din Turcia susține că au descoperit o proteină în laptele de capră care poate fi folosită cu succes în tratarea COVID-19, după cum relatează agenția Anadolu.
De curând, trei profesori de la Universitatea Marmara, din Istanbul, au publicat un studiu pe această temă în publicația „European Journal of Pharmacology”. În articolul prin care și-au făcut publice rezultatele cercetărilor, cei trei susțin că au descoperit că o peptidă a unei proteine din beta-lactoglobulină poate funcționa ca o barieră împotriva noului coronavirus.
„Am observat prin intermediul unor programe mediate de calculator că peptidele interacționează cu toate punctele de legătură ale virusului. Această proteină blochează receptorii, prevenind intrarea virusului (în organism – n. red.)”, au anunțat cercetătorii printr-un comunicat de presă.
Potrivit celor arătate de cercetătorii turci, proteina respectivă poate fi folosită în medicamente precum spray-urile nazale sau sub forma unui spray care poate fi folosit pe măștile de protecție sanitară. Unul dintre cei trei cercetători, Tunali Akbay, a atras atenția că, în acest caz, consumul de lapte de capră nu aduce îmbunătățiri stării de sănătate și nu suplinește această proteină care dă rezultate doar dacă este extrasă și folosită în anumite medicamente.
„Nu putem beneficia de pe urma acestor peptide bioactive prin consumul de lapte de capră. Obținem aceste peptide prin utilizarea laptelui de capră”, a precizat omul de știință turc Tunali Akbay.
Conform informațiilor oficiale furnizate de autorități, noul tip de coronavirus a provocat moartea a 190 de oameni în ultimele 24 de ore, în Turcia. Astfel, numărul total de decese care au fost înregistrate, de la izbucnirea pandemiei, în această țară, a ajuns la 13.936 de persoane. În ultimele 24 de ore, în Turcia au fost prelucrate 180.312 teste pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, iar 30.110 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Alți 4.593 de pacienți au fost externați după ce au fost considerați vindecați.