Cazul Vasile Pruteanu, traseistul perfect: afaceri în familie, anchete ANI și 12 ani la Putere cu toate partidele

Cazul Vasile Pruteanu, traseistul perfect: afaceri în familie, anchete ANI și 12 ani la Putere cu toate partidele

Ex-şeful CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, este la al patrulea transfer politic din cariera sa.

După Sorin Frunzăverde, încă un preşedinte de Consiliu Judeţean dezertează din PDL şi ia calea USL.Spre deosebire de Frunzăverde însă, pentru Vasile Pruteanu, ex-şeful CJ Neamţ, acest gest reprezintă o întoarcere la matcă. El a mai fost membru PNL, partid în care se va reînscrie, ba nici PSD nu i-a fost străin. Expert în transferuri

Dacă ar fi fotbalist, despre cel care a părăsit ieri echipa lui Pinalti s-ar putea spune că a schimbat multe tricouri. Cât despre rata de succes a acestor transferuri, el ar putea să-i facă invidioşi chiar pe Chivu sau Mutu, pentru că, până acum, toate s-au dovedit a fi de succes. Aşa se face că, din 2001, Pruteanu a stat în Opoziţie, însumat, abia vreo trei ani.

Pruteanu şi-a început cariera politică în PSD, ca prefect al judeţului, în perioada în care prefecţii erau membri de partid. În 2003 a fost schimbat de Adrian Năstase din funcţie. ca urmare, în 2004 a trecut la PNL, obţinând un mandat de deputat în legislatura 2005-2008. Este drept, din acest mandat nu a petrecut decât jumătate la Putere, pentru că în noiembrie 2006 a trecut la PLD, partidul înfiinţat de Stolojan după excluderea din PNL. De aici a ajuns, prin fuziune, în PDL, pentru care a candidat, în 2008, la preşedinţia CJ Neamţ. Acum se va întoarce în rândurile liberalilor. “Îmi place această construcţie politică a USL şi voi candida la preşedinţia CJ din partea acesteia. Este singura cu care pot continua proiectele la CJ", a explicat Pruteanu. Deocamdată el a pierdut şefia CJ întrucât ca urmare a demisiei din PDL prefectul a decis încetarea mandatului. USL una predică, alta practică Dacă în cazul lui Frunzăverde preşedintele PNL, Crin Antonescu, putea argumenta că nu este traseist politic un om care a stat 21 de ani într-un partid, rămâne de văzut ce va spune în cazul lui Pruteanu, care este la al patrulea transfer şi la al cincilea partid schimbat. Odată cu validarea lui Pruteanu drept candidatul USL la CJ Neamţ, Antonescu intră în flagrantă contradicţie cu jurămintele anti-migraţie politică făcute de el şi de colegul Victor Ponta în ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

La un moment dat, iritat de UNPR, preşedintele PNL i-a calificat pe membrii acestei formaţiuni drept “transfugi politici şi traficanţi de mandate", iar cu un alt prilej, comentând trecerea unor primari şi consilieri ai Opoziţiei către Putere, a spus că aceştia "nu pot lua şi voturile românilor". Acestea se petreceau însă în 2010 şi 2011, şi nu în anul electoral 2012.

La rândul său, Victor Ponta a fost extrem de vehement împotriva migraţiei, condi­ţio­nând reîntoarcerea Opoziţiei din greva parlamentară în care se află de două luni de adoptarea unui proiect de lege care să prevină migraţia politică. Mai mult, chiar şi cu prilejul achiziţionării lui Frunzăverde, Ponta promitea că el, Antonescu şi Daniel Constantin nu vor primi pe oricine în USL. Plasa are ochiuri foarte mici, spunea el. "Şi eu, şi Crin Antonescu, şi Daniel Constantin vom fi foarte selectivi", promitea co-preşedintele USL. Cumva, însă, Pruteanu s-a strecurat printre filtrele lor. Click pe imagine pentru a mări "Plasa are ochiuri foarte mici. Cu cât e mai mică deschizătura cu atât mai bine. Şi eu, şi Crin Antonescu, şi Daniel Constantin vom fi foarte selectivi.“ VICTOR PONTA, co-preşedinte USL "Domnul Pruteanu a fost declarat pe 23 martie incompatibil de către ANI şi Curtea de Apel şi se ascunde de braţul legii la USL.“ GHEORGHE ŞTEFAN, preşedinte PDL Neamţ EXPLICAŢIE

"ANI a considerat că e în conflict de interese" Virgil Burlă Preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a pus dezertarea lui Pruteanu pe seama faptului că acesta fusese declarat incompatibil de ANI. “(...) A fost avertizat că nu va mai fi candidatul PDL la preşedinţia CJ Neamţ. Dânsul în sondajele prezentate de USL nu mai era câştigător. Dânsul mai are şi o problemă gravă cu legea pentru că ANI a considerat că domnul Pruteanu este în conflict de interese şi fals în declaraţii. Pe data de 23 martie la Curtea de Apel Bacău i s-a respins cererea formulată în justiţie", a declarat Gheorghe Ştefan. "Reabilitarea" lui Pruteanu se va judeca la Înalta Curte Oficiali din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au declarat pentru "Evenimentul Zilei" că, în acest moment, Vasile Pruteanu se află în conflict de interese. "Dacă decizia Curţii de Apel Bacău rămâne definitivă la instanţa superioară, Pruteanu nu va mai putea candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean în următorii trei ani. Mai mult, contractele comerciale încheiate cu firma fiicei sale vor fi anulate, iar Pruteanu va trebui să restituie banii încasaţi ilegal".

Ultima şansă

La sfârşitul anului trecut, Pruteanu a atacat în instanţă decizia ANI prin care a fost găsit în conflict de interese. Pe 23 martie 2012, Curtea de Apel Bacău a decis să respingă ca nefondată solicitarea preşedintelui CJ Neamţ. Decizia nu este definitivă şi cel mai probabil se va judeca de urgenţă la instanţa supremă. Dacă şi acolo cererea va fi respinsă, preşedintele CJ va trebui să-şi ia adio de la funcţie şi să returneze banii. El este acuzat că a aprobat achiziţia de medicamente, în valoare de 512.149 de lei, de către CJ Neamţ de la firma a cărui administrator este fiica sa, Iulia Elena Pruteanu. AFACERI CU FIICA

L-au dat în gât chiar noii colegi din USL

Gabriel Gachi Ce-a făcut Vasile Pruteanu poate intra la conflict de interese şi fals în înscrisuri oficiale. În 2010-2011, fiica sa, Iulia Pruteanu, a vândut medicamente şi materiale sanitare către unităţile subordonate Consiliului Judeţean Neamţ, al cărui preşedinte era, până ieri, tatăl său. Valoarea totală a celor 27 de contracte este de 550.000 lei (fără TVA), iar culmea ironiei este că preşedintele CJ a fost dat în vileag de un grup de consilieri judeţeni din Opoziţie, adică exact de cei care i-au devenit acum colegi. Aceştia au sesizat ANI, care a verificat contractele şi a încheiat raportul de incompatibilitate. ANI a sesizat, de asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Iulia Pruteanu este administrator la SC Farm SRL, dar contractele cu Protecţia Copilului şi cu alte unităţi de asistenţă socială aflate în administrarea directă a Consiliului Judeţean erau semnate de celălalt administrator, asociatul ei. Nici tatăl n-a semnat direct vreun contract, dar există dovezi ale implicării sale în aceste afaceri.