Tranziție la Casa Albă. Când Trump cere unui ales să „găsească" voturi pentru el

Sursa: Arhiva EVZ

LE POINT. E o adevărată lovitură de trăsnet. Difuzarea, duminică, 3 ianuarie 2021, a unei înregistrări cu Donald Trump care cere unui oficial electoral să "găsească" buletine de vot pentru alegerile prezidenţiale pe numele lui a produs o undă de şoc la Washington, dând tonul unei săptămâni care se anunţă explozivă.

Ca preludiu, cel de-al 117-lea Congres şi-a început activitatea cu mare pompă şi aleşii din Camera Reprezentanţilor au votat, la limită, reinstalarea în funcţie a democratei Nancy Pelosi, o strategă abilă în vârstă de 80 de ani.

Cu două zile înaintea alegerilor cruciale pentru controlul Senatului şi cu trei zile înaintea unei sesiuni a Congresului destinate să consacre victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, atenţia a fost monopolizată de dezvăluirea unei convorbiri dintre preşedintele care îşi încheie mandatul şi un oficial din Georgia. La două luni după scrutin, Donald Trump refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea şi, sambătă, 2 ianuarie, i-a telefonat lui Brad Raffensperge, republican însărcinat cu alegerile din acest stat din sud, pemtru a încerca să-l ralieze la cauza sa.

"Este în regulă să spui că ai recalculat", se poate auzi în înregistrarea discuţiei realizate fără ştirea sa şi făcută publică de "Washington Post" şi alte media. "Tot ce vreau este să găsesc 11.780 de buletine", adaugă el, adică aproximativ avansul de care dispune Joe Biden în Georgia, reconfirmat printr-o renumărare şi audituri. Repetând acuzaţii de fraudă, pentru care nu a adus niciodată dovezi şi care au fost respinse de tribunale, miliardarul republican îşi justifica cererile prin convingerea că alegerile "i-au fost furate". "Ştiţi ce au făcut şi nu vorbiţi despre asta: este un delict", "este un mare risc pentru dumneavoastră", adaugă el ameninţător. De cealaltă parte, Brad Raffensberger nu cedează. "Credem că cifrele noastre sunt corecte".

"Copleşitor"

Tabăra democrată a denunţat imediat presiuni "potenţial condamnabile". "Dispreţul lui Trump pentru democraţie este expus la lumina zilei", a adăugat alesul din Cameră Adam Schiff. Colega lui Debbie Wasserman Schultz a denunţat acţiunea unui "preşedinte disperat şi corupt". Neliniştea era palpabilă şi printre republicani. "Este copleşitor", a scris pe Twitter congresmanul Adam Kinzinger, făcand apel la membrii partidului său să nu-l urmeze pe preşedinte în această cruciadă. "Nu puteţi face asta având conştiinţa liniştită", le-a spus el.

Dacă unii grei ai republicanilor, printre care şeful senatorilor, Mitch McConnell, au sfârşit prin a recunoaşte victoria lui Joe Biden, preşedintele aflat pe final de mandat mai beneficiază de sprijinul fără rezerve a zeci de parlamentari. În Cameră ca şi în Senat, aleşii au promis să-şi exprime obiecţiile miercuri, 6 ianuarie, în sesiunea Congresului destinată înregistrarii formale a votului marilor electori pentru Joe Biden (306 la 232).

În acelaşi timp, partizanii lui Donald Trump se vor aduna în apropierea Casei Albe într-o demonstraţie de forţă. Intervenţiile parlamentarilor nu au nicio şansă să împiedice învestirea lui Joe Biden pe 20 ianuarie. Dar atitudinea lor ar putea complica misiunea pe care şi-a fixat-o el, să "reconcilieze" America, depăşind divergenţele partizane.

"Viitorul ţării"

Dar succesul lui va depinde mai ales de alegerile de marţi din Georgia, care vor determina controlul în Senat. Ca să revină sub influenţă democrată Camera superioară, candidaţii acestui partid vor trebui, imperativ, să câştige, cele două mandate, un pariu dificil. Dovada mizei: Donald Trump şi Joe Bidenvor merge amândoi luni să-şi susţină pretendenţii din propria tabără. "Viitorul ţării se joacă aici, în Georgia, pe buletinele noastre de vot", a declarat la Fox News senatoarea republicană Kelly Loeffler, care speră să-şi păstreze mandatul în faţa pastorului negru Raphael Warnock. "Este o alegere între libertăţile noastre [...] şi socialism", a adăugat ea, reluând argumentaţia măciucă agitată de republicanii aflaţi în cursă: spectrul unei puteri care înclină total spre stânga.

"Suntem pe punctul de a câştiga o victorie istorică după patru ani de incompetenţă grosolană, de rasism, de ură şi de prejudecăţi", a replicat la CNN democratul Jon Ossof care, la 33 de ani, speră să răpească mandatul republicanului David Perdue, 71 de ani. Pe hârtie, cei doi republicani apar ca favoriţi: David Perdue a ajuns în frunte în primul tur, Kelly Loeffler ar urma să beneficieze de reportarea voturilor unui alt conservator. Dar democraţii mizează pe dinamica creată de victoria lui Joe Biden pentru a provoca o surpriză. Gherila lui Donald Trump ar putea de asemenea să le folosească: convinşi de existenţa fraudelor, alegătorii republicani ar putea fi tentaţi să stea acasă.

(Rador)