Transporturile intră într-o nouă eră. Renault în parteneriat cu Google vizează serviciile de mobilitate autonomă

Transporturile intră într-o nouă eră. Renault în parteneriat cu Google vizează serviciile de mobilitate autonomă

Alianţa Renault-Nissan a semnat joi un acord exclusiv cu firma americană Waymo (filială a Alphabet, firma mamă a Google) vizând o operatori de servicii de mobilitate autonomă.

Într-un comunicat comun, cei doi mari constructori au precizat că intenţionează să colaboreze cu Waymo „pentru a evalua oportunităţile de piaţă şi a finaliza munca de cercetare cu privire la aspectele comerciale, legale şi de reglementare legate de oferta de servicii de mobilitate autonomă". Într-o primă fază, „această analiză se va derula în Franţa şi Japonia, unde se găsesc sediile Groupe Renault şi Nissan. Alte pieţe, cu excepţia Chinei, ar putea fi avute în vedere ulterior" se mai precizează în comunicatul de presă.  

 

Parteneriatul nu include şi un proiect de cooperare în fabricarea de vehicule autonome, dar această posibilitate rămâne „deschisă" pentru viitor, a declarat vice-preşedintele Alianţei Renault-Nissan, Hadi Zablit. În loc să vândă vehicule persoanelor particulare, Renault şi Nissan intenţionează să pună la punct „operatori de servicii de mobilitate autonomă" care vor pune la dispoziţie aceste vehicule. Cei doi constructori vor înfiinţa societăţi mixte, deţinute în proporţii de 50/50, una în Franţa şi alta în Japonia, care vor constitui „embrionul" viitorului operatorului de acest tip în fiecare din cele două ţări, a explicat Hadi Zablit. Intrarea Waymo în capitalul acestor societăţi mixte „face parte din opţiunile analizate însă nu avem o schemă pre-definită" a spus Hadi Zablit.

Graţie parteneriatului lor, cei doi aliaţi şi Waymo vor putea colabora cu autorităţile locale pentru a pune la punct viitoarele reglementări. „Trebuie să punem la punct servicii de mobilitate autonome care să fie acceptate de clienţi cu un bun nivel de securitate. Aportul Waymo, expertiza de care dispunem, ne va permite să definim acest cadru mai rapid cu autorităţile și partenerii din Franţa şi Japonia" a mai spus Hadi Zablit.

Chiar dacă automobilele autonome circulă cu titlul experimental pe străzi, nu au fost definite încă modalităţile în care aceste automobile vor fi integrate în societate şi economie. Între timp, investiţiile semnificative necesare pentru dezvoltarea de vehicule electrice şi autonome determină numeroşi constructori să caute alianţe.

Firma de consultanţă Boston Consulting Group estimează că, până în anul 2035, vor fi nevoie de investiţii de 1.800 miliarde dolari pentru a dezvolta autovehicule autonome. 

Ne puteți urmări și pe Google News