Un adevărat dezastru se întâmplă pe transportatorul nuclear USS Theodore Roosevelt, după ce, joi, rezultatele testelor pentru COVID 19 au crescut numpărul celor infectați la 400. Unul dintre soldați e la un pas de moarte.
Unul din marinarii testați pozitiv în 31 martie a fost găsit, ieri, fără cunoștință, și transportat imediat la o unitate militară de terapie intensivă.
„Marinarul a fost testat pozitiv pentru coronavirus în 30 martie și a fost găsit joi inconștient. El a fost internat în unitatea de terapie intensivă a Spitalului Marinei SUA din Guam”, se arată într-un comunicat al Marinei Americane.
Aceasta e prima spitalizare după ce criza de la bordul navei a determinat USS Roosevelt să-și oprească misiunea din Pacificul de Vest, în urmă cu două săptămâni și să ancoreze într-un port al insulei Guam. Oficialii americani spun că în acest moment 97% dintre cei aproximativ 4.000 de membri ai echipajului navei au fost testați.
”Am testat aproape întregul echipaj acum. Mai avem încă aproximativ 1.000 de teste de raportat”, a declarat locțiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, generalul John E. Hyten, în cadrul unui briefing la Pentagon, joi. Un număr de militari 3.170 au fost negativi, 416 au fost pozitivi, 187 dintre aceștia au fost simptomatici, 229 au fost asimptomatici. ”Avem încă 1.164 rezultate în curs”, a mai precizat generalul.
Aceasta înseamnă că aproape zece la sută din echipaj este infectat cu COVID-19. „Din păcate, în această dimineață, am avut prima spitalizare a unui singur marinar, a adăugat Hyten. Sperăm ca acel marinar să se recupereze, ne rugăm pentru el și familia sa și colegii de navă”.
Generalul susține că situația de pe transportorul nuclear USS Theodore Roosevelt ar fi greșit să fie considerată o problemă unică.
„Avem prea multe nave pe mare, avem prea multe capacități dislocate. Există 5.000 de marinari pe un portavion. A crede că nu se va mai întâmpla niciodată ceea ce s-a întâmplat aici, ar fi greșit. Ceea ce trebuie să facem este să ne dăm seama cum să planificăm misiunile în aceste medii cu COVID”, a mai spus Hyten.
Criza a dus la o controversă publică cu privire la gestionarea focarului în rândul Marinei Americane. După ce căpitanul navei a scris o scrisoare în care cerea acțiuni mai ferme din partea superiorilor, iar aceasta a ajuns în presă, el a fost destituit.
Apoi, secretarul Marinei Americane Thomas Modly și-a dat demisia la începutul acestei săptămâni în urma comentariilor pe care le-a făcut în legătură cu echipajul navei.
Pe de altă parte, stoparea misiunii transportorului și staționarea din Guam costă Departamentul Apărării aproximativ 243.000 de dolari, a declarat un oficial al marinei, citat de CNN.
Sursa: Zero Hedge