Transgaz va semna, pe 9 septembrie, contractul de 179 milioane euro pentru BRUA. Când încep lucrările la GAZODUCT

Transgaz va semna, pe 9 septembrie, contractul de 179 milioane euro pentru BRUA. Când încep lucrările la GAZODUCT

Compania naţională Transgaz va semna, pe 9 septembrie, la Budapesta, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene contractul final pentru grantul în valoare de 179 milioane euro, pentru dezvoltarea proiectului de interconectare Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega sistemele de transport al gazelor din ţările menţionate.

“BRUA va fi un pol de dezvoltare economică a României, o relansare a industriei pe orizontală. Va crea circa 4.000 – 5.000 de locuri de muncă pe durata executării proiectului şi va crea pe durată nedeterminată circa 300 – 400 locuri de muncă”, ne-a declarat Ion Sterian, preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz. 

În ce stadiu se află acum proiectul

Potrivit şefului Transgaz, proiectul BRUA se află acum în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe care va trece conducta. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"De marţi (23 august – n.red.), am început dezbaterea publică în toate localităţile de pe traseu şi vederea obţinerii avizului de mediu. Sperăm ca în octombrie să avem autorizaţia de construire şi să scoatem lucrările la licitaţie, iar din primăvară cu siguranţă vom începe lucrările la BRUA”, a mai spus Sterian. 

Proiect presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota).

Noul gazoduct va avea o lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia. Conducta are o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi pe an spre Bulgaria şi de 4,4 miliarde spre  Ungaria.

Termenul de implementare a proiectului este anul 2019, iar valoarea estimată se ridică la 560 milioane euro, din care Comisia contribuie cu acești 179 de milioane de euro.

Proiectul este unul important pentru piața de gaze naturale a UE deoarece permite aducerea în Europa Centrală a gazelor din regiunea caspică și din alte potențiale surse, inclusiv LNG, menționează un comunicat al Comisiei Europene.