Liderul de la Casa Albă a refuzat să promită un transfer pașnic al puterii, dacă pierde alegerile din noiembrie.
„Va trebui să vedem ce se întâmplă. Ştiți că am obiecții serioase față de buletinele de vot care sunt un dezastru”, a declarat Donald Trump care se pronunță constant împotriva votului prin poștă.
BBC amintește că mai multe state americane încurajează votul prin corespondență, invocând în nevoia de siguranță pe timpul pandemiei de coronavirus.
Președintele republican, care este condus în sondaje de adversarul său democrat, crede că rezultatul alegerilor ar putea fi decis la Curtea Supremă. Donald Trump a spus totuși că în noiembrie va fi o continuare, și nu în transfer de putere, scrie Rador.
Donald Trump a părut, miercuri, să îndemne la anularea buletinelor de vot trimise prin poștă.
„Să scăpăm de aceste buletine de vot și va fi foarte pașnic, nu va exista un transfer cu adevărat, va fi o continuare”, a spus el.
Joe Biden a reacționat imediat la aceste comentarii ale miliardarului republican care se joacă în mod regulat cu ideea de a nu recunoaște rezultatele alegerilor. A făcut aceeași amenințare la alegerile din 2016 pe care le-a câștigat împotriva lui Hillary Clinton.
„În ce țară trăim? Abia îmi vine să glumesc. Adică, în ce țară suntem? El spune cele mai iraționale lucruri, nu știu ce să zic”, a declarat candidatul democrat la Casa Albă.
Senatorul republican din Utah, Mitt Romney, care se opune în mod regulat președintelui, a comentat pe Twitter:
„Transferul pașnic al puterii este fundamental pentru democrația noastră. Fără aceasta, este Belarus. Orice sugestie a unui președinte că s-ar putea sustrage de la această garanție constituțională este atât de neimaginat, cât și de neacceptat”
Aceste declarații ambigue ale lui Donald Trump au loc într-un context tensionat în Statele Unite.
Decesul, la 18 septembrie, a judecătoarei Curții Supreme Ruth Bader Ginsburg („RBG”) îi oferă președintelui posibilitatea de a numi un nou judecător în cadrul acestei instituții fundamentale pentru democrația americană, întrucât decide în chestiunile care preocupă societatea, precum dreptul la avort sau la purtarea unei arme de foc.
Înalta curte, care arbitrează și în disputele din timpul alegerilor prezidențiale, ar trebui astfel să se ancoreze ferm în tabăra conservatoare cu trei numiri făcute de Donald Trump.