O cunoscută companie românească, una dintre cele mai profitabile de pe piața procesatorilor de carne de pasăre respinge acuzațiile Consiliului Concurenței de comportament anticoncurențial.
Compania Transavia respinge o serie de acuzații de comportament anticoncurențial pentru care este investigată de Consiliul Concurenței. Reprezentanții societății, cu sediul în Alba Iulia, care are ca obiect de activitate procesarea cărnii de pasă, susțin că nu au încheiat nici o înțelegere pentru a controla prețurile de pe piață.
Consiliul Concurenței a demarat o investigație prin care cercetează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața de producție sau comercializare a cărnii de pasăre. Conform unui comunicat de presă, Companiile investigate sunt Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, Avi-Top SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA, Agrisol International RO SRL și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Fondatorul Transavia respinge acuzațiile
Într-o declarație pentru Publicația Ziar de Cluj, Ioan Popa, a respins acuzațiile formulate împotriva companei sale. El a precizat că nu a făcut nici o înțelegere cu vreo altă companie și a precizat că nu se așteaptă la sancțiuni.
„Doar cu Dumnezeu am avut înțelegeri, dar nu despre preturi. Nu am avut nicio înțelegere, iar de doi ani de când sunt probleme, prețurile au căzut în cap. Nu am făcut înțelegeri să vindem noi mai scump. Deci prețul s-a dus în cap. Toate firmele sunt vai de capul lor. Unii dau faliment.
Cei de la Consiliu au luat vreo trei mail-uri pe care le avem noi cu Uniunea Crescătorilor de Păsări, care e o organizația profesională. Nu mă aștept să primesc amendă și dacă primesc o să mă judec până în pânzele albe. N-am de ce să primesc. Nu m-am înțeles cu nimeni nici acum și nici altă dată. Cat priveste actiunea dumnealor, e o instituție care trebuie să-și facă treaba”, a declarat Ioan Popa, fondatorul Transavia, conform sursei citate.
Ancheta Consiliului Concurenței
Consiliul Concurenței a demarat o investigație la procesatorii și comercianții de carne de pasăre, acuzând posibile înțelegeri anti-concurențiale. Conform unui comunicat de presă, au fost efectuate mai multe inspecții la agenții comerciali vizați.
„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România. Autoritatea de concurență deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare.
În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR.
Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specific”, se arată în comunicatul de presă.
Verificările autorizate de Curtea de Apel București
Potrivit comunicatului, inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București. Acestea sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și a documentelor necesare clarificării situației.
„În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii”, se mai arată în comunicat.