Școala în limba maghiară „Teglas Gabor” din Deva a ales ca la deschiderea noului an școlar să fie arborat drapelul maghiar. O fotografie a fost postată în mediul online de fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, care a dorit să aducă în atenția publică acest eveniment cu iz naționalist.
Administratorul public al Devei, Traian Berbeceanu, a postat o fotografie de la deschiderea noului an școlar la Școala „Teglas Gabor” din Deva, însoțită de mesajul: „Deschiderea anului școlar la școala în limba maghiară Teglas Gabor. Deva, județul Hunedoara, România. P.S. Am mulți prieteni, foarte buni, unguri! Dar nu despre asta este vorba”, a scris Traian Berbeceanu.
Un internaut a ales să comenteze imaginea postată de Traian Berbeceanu: „Rușine Berbeceanu”, comentariu la care Berbeceanu a replicat: „Pentru ce? Pentru că mi-aș fi dorit ca în țara mea să fie arborat drapelul național într-o instituție de învățământ a statului român?”, a scris acesta pe pagina de Facebook.
Ungurii au tupeu! Mesaj radical al comisarului de autonomie maghiară pentru români
Integrarea comunității maghiare transilvănene în cadrul României, în lipsa unor drepturi colective, ar echivala doar cu o asimilare, a declarat Katalin Szili, comisarul primului ministru pentru coordonarea sarcinilor legate de aspirațiile de autonomie în Bazinul Carpatic, în cadrul ședinței de deschidere a Consiliului Național Maghiar din Transilvania, organizată la Sfântu Gheorghe.
Națiunea maghiară nu a fost niciodată atât de puternică, unită și hotărâtă în obținerea garanțiilor pentru securitatea și prosperitatea sa ca acum, a spus Katalin Szili, după ce a transmis mulțumiri din partea vicepremierului Zsolt Semjén și a secretarului de stat pentru comunitățile maghiare din străinătate Árpád János Potápi.
Însărcinatul lui Orban îndeamnă românii să nu-și creadă politicienii
Comisarul de autonomie maghiară a mulțumit consiliului pentru angajamentul ferm pe care l-a luat față de autonomie. Având în vedere tensiunile care au luat naștere în România din cauza luptei Ungariei de a prelua Transilvania, Katalin Szili a transmis un mesaj care a stârnit un amalgam de reacții în spațiul public.
„Permiteți-mi să transmit un mesaj către curentul majoritar românesc: nu vă credeți politicienii”, a declarat comisarul de autonomie maghiară Katalin Szili.
Însărcinatul prim-ministrului ungar Viktor Orban a oferit asigurări că aspirațiile Ungariei „nu sunt de a rupe ceva în bucăți”.
Maghiarii din Transilvania trebuie să-și asigure un destin
În baza principiului subsidiarității europene, Ungaria își dorește să asigure existența unei comunități „care își poate făuri propriul destin”, a arătat Katalin Szili, adresând critici la adresa politicii românești din cauza faptului că justiția a anulat hotărârea de guvern prin care a fost aprobat steagul orașului Sfântu Gheorghe, respectiv a fost decretată înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş.
„Avem nevoie de dialog pentru a asigura o înțelegere comună că este vorba despre supraviețuirea unei comunități, despre viitorul ei și despre identitatea copiilor și nepoților noștri”, a spus comisarul pentru autonomie maghiară Katalin Szili, la ședința organizată la Sfântu Gheorghe.