Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Berbeceanu, restricții pentru preoți. Sărbătorile se schimbă!
Traian Berbeceanu, restricții pentru preoți. Sărbătorile se schimbă!

Traian Berbeceanu, restricții pentru preoți. Sărbătorile se schimbă!

Reguli noi pentru preoți. Când au voie să meargă acasă la credincioși cu ocazia Nașterii Domnului și de Bobotează?

Prefectura București, condusă de Traian Berbeceanu, a decis ca preoții să nu mai poată intra în casele credincioșilor, așa cum se obișnuia de Nașterea Domnului sau de Bobotează. Totuși, aceștia ar avea voie să intre doar la insistențele foarte mare ale enoriașilor.

Desigur, preoților li se impune respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

„Instituția Prefectului- Municipiul București, informează că, astăzi s-a desfășurat o ședință de analiză privind măsurile de protecție anti-Covid-19. Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul”, anunță Prefectura Capitalei.

Trebuie să se respecte toate restricțiile!

„Pentru ca cetățenii municipiului București să nu fie dezinformați cu privire la măsurile dispuse în perioada pandemiei de către autoritățile statului român, în domeniul religios, respectând rolul Cultelor religioase în viața societății românești, pentru că ne dorim ca toți cetățenii să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața sunt cele mai importante, Prefectul Municipiul București, Traian Berbeceanu, a reafirmat că se impune acordarea unei atenții sporite respectării normelor deja existente și larg popularizate, tocmai pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranță, atât pentru noi toți, cât și pentru cei dragi”, se mai arată în comunicat.

Noi restricții pentru preoți

„Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral. Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

– se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.

– opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă”, precizează Prefectura Capitalei.

La ce oră începe slujba?

„În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m. Nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora. Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00. Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00.