Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu vede un avantaj în criza actuală față de cea din 2009. „Nu aveam asta”
Traian Băsescu vede un avantaj în criza actuală față de cea din 2009. „Nu aveam asta”

Traian Băsescu vede un avantaj în criza actuală față de cea din 2009. „Nu aveam asta”

O remarcă foarte importantă vizează un aspect esențial care există în criza de astăzi.

Criza economică venită pe fondul pandemiei coronavirusului are și avantaje. Asta privind retrospectiv, spre problemele economice începute în 2008 la nivel mondial și resimțite acut în România, un an mai târziu. Președinte al țării, în acea vreme, Traian Băsescu a făcut o comparație între ce s-a întâmplat atunci și realitatea de astăzi.

Fostul șef de la Cotroceni a vorbit despre avantajul de acum, cel al banilor. Pe care România îi va primi de la Uniunea Europeană. O parte dintre ei fiind nerambursabili. La criza precedentă, țara noastră s-a confruntat cu o mare lipsă de fonduri.

„Sunt bani excelenți, gândiți-vă că din cele 33 de miliarde care sunt din Next Generation UE, este programul de împrumut, de 750 de miliarde din care nouă ne revin 33 de miliarde, din care o jumătate din granturi, bani nerambursabili”, a afirmat fostul președinte.

„Cealaltă jumătate sunt bani rambursabili, pe termen lung și cu dobândă de 1% sau 0,5% pentru că-i va împrumuta o instituție cu triplu A, adică Comisia Europeană. Mă tem că împrumutul va fi chiar cu 0% dobândă. Deci sunt bani foarte buni care, adăugați la ceea ce ni se cuvine din cadrul general multianual, de unde ne mai revin vreo 46 de miliarde, iată că fac 80 de miliarde”, a mai precizat Traian Băsescu.

În ceea ce privește problemele actuale, europarlamentrul a remarcat că, deși există fonduri, multe piețe sunt blocate, iar consumul a scăzut dramatic.

„Ăsta este avantajul acestui timp de criză. În 2009-2010 am avut o criză a lipsei de bani, acum avem o criză în care există bani dar nu există consum, nu există comenzi, sunt întrerupte lanțurile de aprovizionare, dar bani sunt și atunci s-au pus la dispoziție bani. Dacă aș avea putere acum aș stabili că 10 miliarde merg la crearea societății digitale. Ne trebuie 5 G-ul și ne trebuie extinderea rețelelor și în mediul rural”, a mai precizat Băsescu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: