Traian Băsescu: "Sunt dispus la scurtarea mandatului meu de președinte"

Traian Băsescu: "Sunt dispus la scurtarea mandatului meu de președinte"

Președintele Traian Băsescu s-a arătat dispus să renunțe la un an din mandat dacă la discuțiile despre modificarea Constituției se va ajunge la o înțelegere privind recuplarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare.

Președintele Băsescu propune revenirea la un mandat de patru ani pentru președintele României și a pledat pentru recuplarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare. Șeful statului a atras atenția că în următorii ani vor fi câte două runde de alegeri la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă cheltuirea afoarte multe resurse.

"România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm", a declarat luni seară Traian Băsescu într-un interviu la TVR.

În acest sens, președintele spune că este dispus și la scurtarea propriului mandat, dacă la discuțiile despre modificarea Constituției se va ajunge la o înțelegere care să aducă cuplarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare. Blaga a furat startul în competiția pentru șefia PDL Șeful statului s-a arătat nemulțumit de felul în care se defășoară competiția pentru șefia PDL. El a vorbit de faptul că "unul din candidați a furat startul începând să strângă semnături". "În competiţia asta internă unul din candidați a cam furat startul. A început să strângă semnături fără să-şi anunţe candidatura... S-au grăbit. Convenţia e pe 15 mai. Ei mai au de guvernat până atunci. Cred că Emil Boc nu a mai avut ce să facă dacă Blaga a început să strângă semnături. Nu mi-a plăcut că s-a furat startul" a declarat Traian Băsescu la TVR.

Premierul tehnocrat Despre subiectul premierului tehnocrat președintele spune că rămâne un subiect "în analiză", dar a precizat că la întrevederea cu PDL nu a discutat acest subiect. "Este un subiect în analiză", a afirmat președintele Traian Băsescu cu privire la subiectul premierului tehnocrat. El spune că deocamdată guvernul se află în fața unei moțiuni de cenzură, dar după, va trebui să vadă ce trebuie făcut pentru recâștigarea încrederii. "Partidele de guvernământ trebuie să găsească o soluție de relansare", a afirmat șeful statului în această seară într-o emisune la TVR. Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • DESPRE ENERVAREA LUI SARKOZY. "Nu, nu a avut ieşire nervoasă. Cel puţin, nu în Consiliu. A fost un dialog cu Sarkozy. În jurul mesei, şefii de stat îşi spun părerile. Iar punctul de vedere al României a fost categoric. Eu nu am vrut, şi am adus toate argumentele, că România nu poate recunoaşte acea autoritate în stadiul actual, poate avea calitate de interlocutor, cu atât mai mult cu cât acest organism nu reprezintă nicio instituţie din Libia".
  • DESPRE PONTA PREMIER. "'Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă va cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină, dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fata mare (...). Cu sponsorii aceştia necunoscuţi a ajuns să fie copilot. Cum poţi să conduci ţara dacă eşti doar co-pilot. Nu-i dă nimeni volanul în mână, poţi să-i dai ţara în mână? Nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim ministru, nu în mandatul meu de preşedinţie. Un președinte trebuie să fie responsabil când numește premierul".
  • DESPRE BLAGA ȘI LUPTELE PENTRU PUTERE DIN PDL. "Nu mi-a plăcut că s-a furat startul. Sunt un om cu multă experienţă în partid. Am câştigat o moţiune în partid, contra Simonei Marinescu şi a lui Petre Roman, am câştigat alegeri. Lansarea timpurie a competiţiei interne mă îngrijorează, pentru că acest partid trebuie să aibă ca prioritate guvernarea. Se creează tensiuni inutile".
  • DESPRE TELEVIZIUNILE MOGULILOR. "Cele două televiziuni ale mogulilor sunt angajate în bătălia pentru șefia PDL. Au slăbiciuni pentru unul dintre candidați. Asta dăundează partidului pentru că PDL are responsabilitatea guvernării. Dacă ar fi în opoziție n-ar avea decât să-și spargă capetele.
  • DESPRE DAN VOICULESCU. Nu aş vrea să dau indicaţii preţioase Parlamentului. Cred că Parlamentul este suficient de matur să ia o decizie corectă. Parlamentul va decide singur ce e de făcut în cazul Voiculescu.
  • DESPRE MOȚIUNE. Deocamdată, România are premier. Sigur că am soluţii, dar România are premier şi trebuie să treacă printr-o moţiune". Subiectul discutat la întâlnirea cu PDL a fost legat de moţiunea de cenzură, care mi se pare că Alianţa tratează cu uşurinţă. I-am chemat la atenţie şi la responsabilitate. Indiferent de semnale, i-am chemat la prudenţă, pentru că un eșec legat de trecerea Codului Muncii nu înseamnă numai un eşec politic ci şi o amânare a legislaţie. Nu mă tem că dacă ajung la o înţelegere cu partidele din Coaliţie ar fi posibil să nu treacă Guvernul. Nu mă tem că nu am putea instala un nou guvern dacă va fi cazul. I-am atenţionat în mod deosebit privind moţiunea de cenzură. Dacă nu trece moţiunea, Guvernul are premier.

  • DESPRE EMIL BOC. "E un om politic de calibru. Nu ai nici un motiv să nu-ţi afirmi simpatia pentru un politic extrem de onest. Este un om care nu a fost vreodată atins de vreo discuţie de corupţie, care şi-a sacrificat simpatia populaţiei într-o perioadă extrem de grea pentru România. Nu am niciun motiv să nu-l consider un om politic de calibru. În plus, este un politician care a câştigat alegerile de două ori la Cluj. Sub preşedinţia lui Emil Boc, PDL a obţinut cele mai mari succese electorale, nu sub preşedinţia mea. Omul ăsta nu are nicio îngrângere electorală. Nici el personal, nici partidul. Este un om care nu a fost atins vreodată de vreo discuţie despre corupţie. Pur şi simplu şi-a sacrificat simpatia. Este un politician care a câştigat de două ori alegerile, nu unul care a pierdut de fiecare dată când a candidat. Şi când vii în fruntea unui partid la 20 de ani de la Revoluţie, dar să nu fi câştigat niciodată nimic.... Mă refer la domnul Cezar Preda care nu a câștigat nici măcar primăria Buzăului unde a candidat. 

  • DESPRE CEZAR PREDA. "Pe Cezar Preda nu-l recomandă nimic - nu a reuşit să câştige nici măcar alegerile la el în judeţ. 'Da, este adevărat. Fusese declaraţia lui Cezar Preda care îşi dădea cu părerea. El nu a reuşit să câştige alegerile la Buzău ca primar şi a aflat că el se pronunţă pe prim-miniştri... Să-şi vadă fiecare de responsabilităţile şi de atribuţiile lui".

  • DESPRE GADDAFI. "În nici un caz Gadhafi numai este o soluție pentru Libia. Un șef de stat care trage în propriul popor nu mai poate să rămână la putere".

  • DESPRE REFORMIȘTII din PDL. "Pe de o parte ei au avut o lipsă de tact consistentă, dar pe de altă parte am văzut nişte discursuri de înfierare, aşa...nu mi-a plăcut deloc. Am văzut câteva secvenţe la televizor. Noroc că nu mai am păr că mi se ridica în cap de cât de îndârjiţi erau".

  • DESPRE MODIFICAREA CONSTITUIEI. "Într-un an avem locale, în altul europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o soluţie practică. Sunt dispus inclusiv la scurtarea mandatului meu. De ce nu? De ce să mai stai un an, dacă prin asta salvăm un an din ciclul electoral? Mi se pare un câştig, nu o pierdere. România va avea în următorii patru ani alegeri la fiecare doi ani. Am considerat că trebuie găsită o formulă pentru recuplarea alegerilor paralamentare cu cele prezidențiale".

  • DESPRE CORUPȚIA DIN VĂMI. Eu afirmasem la un moment dat că în afacerea cu vămile nu sunt implicaţi oameni politici. Eu pot să vă spun că dacă există un sistem mafiot de colectare, el este sindicatul. Ştiu că asta nu place, dar asta e realitatea. Ce ştiu cu certitudine este că sindicatul prin liderul său este sistemul mafiot din Vămi. Şefii de vămi s-au schimbat, dar este un lider care stă ca o stâncă. Am în vedere un lider care face şi desface în sistemul vamal. Eu până în momentul de faţă nu am informaţii legate de vreun om politic care să fie implicat, mă refer la miniştri, parlamentari care să fie implicaţi în acest sistem mafiot.

  • DESPRE PREMIER TEHNOCRAT. "Nu. O asemenea discuţie nu a fost legată de premier, subiectul discutat a fost legat de moţiunea de cenzură pe care mie mi se pare că Alianţa, in ansamblul ei, o tratează cu oarecare uşurinţă. Pentru că par prea siguri că nimic nu se poate întâmpla la moţiune. Este extrem de important pentru mediul de afaceri, pentru toţi oamenii, ca noul Cod al Muncii să treacă prin Parlament. Indiferent ce semnale am, eu am chemat la prudenţă şi la atenţie, pentru că un eşec legat de trecerea Codului Muncii nu este doar un eşec politic ci o amânare a reformelor necesare pieţei muncii, extrem de prost venită. 'Sper să nu fie surprize şi să vedem parlamentari PDL votând pentru moţiune de dragul populismului".

Ne puteți urmări și pe Google News