El a susţinut că ordonanţa adoptată în luna iunie afectează procesul electoral şi modifică elemente substanţiale din legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

”Legată de existenţa OUG nr 45/2014, din 26 iunie, (…)îl atenţionez pe premierul care a semnat această OUG că atât Comisia de la Veneţia, cât şi CCR au primit recomandări, CCR hotărâri prin care precizează că nu trebuie emise acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la dată alegerilor”, a spus președintele.

”UG 45 afectează procesul electoral, este neconstituţională. Îmi pare rău să fac trimitere la Avocatul Poporului care sabotează democraţia prin inactivitate, şi în ce priveşte OUG care a modificat Legea Educaţiei şi o va face şi dacă Guvernul emite OUG legată de transferul de primari de care Ponta are nevoie. Ponta are nevoie ca aerul de OUG cu primarii migratori ca să iasă preşedinte. De aceea este disperarea să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională. OUG nu trebuie emisă”, a adăugat Traian Băsescu.