Traian Băsescu, despre imnul cântat de Marcel Pavel: "Am văzut penibilul". Plus: "Trebuie redeschise minele. Aurul înseamnă locurile de muncă"
- Florin Ciornei
- 11 septembrie 2011, 13:52
Preşedintele Traian Băsescu a calificat drept "penibil" momentul de dinaintea meciului România-Franţa când Marcel Pavel a cântat imnul naţional modificând versurile. Preşedintele a propus o iniţiativă legislativă prin care imnul naţional să fie intonat în şcoli şi a spus că dacă o naţiune vrea să fie puternică trebuie să respecte simbolurile statului. Traian Băsescu a făcut toate aceste declaraţii la reuniunea Şcolii de vară a UNPR unde a partcipat azi. Traian Băsescu a vorbit tinerilor UNPR-işti despre prioritărţile guvernului în următoarea perioadă: crearea de locuri de muncă, menţinerea investiţiilor străine în România, reforma în sănătate.
Îmbrăcat într-o ţinută lejeră, cu un tricou portocaliu, preşedintele Băsescu s-a adresat azi tinerilor reuniţi la Şcoala de vară a UNPR. Traian Băsescu a mulţumit UNPR pentru că "a asigurat stabilitatea guvernării într-o perioadă dificilă". După un discurs de 20 de minute, Traian Băsescu le-a spus tinerilor de la Şcoala de vară că are la dispoziţie 30 de minute pentru întrebări şi răspunsuri. "Nu sunt întrebări? Înseamnă că am fost foarte clar în prezentare", a spus râzând Traian Băsescu în momentul în care din sală nu a fost nici un doritor de a-i adresa întrebări. Iată cele mai importante declaraţii ale şefului statului:
- DESPRE IMNUL NAŢIONAL Şi MARCEL PAVEL. Am văzut penibila întâmplare, când la tine acasă Imnul de stat nu se cântă corect. În acelaşi timp, am văzut sportivii noştri în străinătate coborând de pe podium, dacă imnul nu s-a cântat corect. Ce vă propun este să existe o iniţiativă ca în fiecare clasă de şcoală să existe un tricolor şi la începutul orelor să cântăm imnul, aşa cum noi am făcut-o în toată perioada de liceu. Intraţi în orice şcoală şi intraţi în toate clasele, nu veţi vedea nicăieri tricolorul. Uitaţi-vă la naţiunile puternice cum îşi respectă simbolurile. Dacă vrei să fii o naţiune puternică, în primul rând trebuie să ţii la simbolurile statului tău.
- DESPRE UNPR. Ced că trebuie să încep prin a vă mulţumi, în primul rând, pentru faptul că partidul dvs a asigurat stabilitatea guvernării, într-o perioadă extrem de dificilă. Nu numai în România, ci şi în Europa, în UE, precum şi la nivel global.
- Trebuie să vă spun că sunteţi partidul care avea orice opţiune, este opinia mea. Aţi optat, însă, să serviţi interesul naţional, ceea ce vă aşază pe un postament solid pentru alegerile viitoare. Nu este uşor ca un partid, care se construieşte, care pleacă de la zero, să opteze pentru varianta grea, pentru varianta, care, de regulă nu este destinată să aducă voturVă consideră parteneri loiali în această guvernare.
- Vă asigur că înainte de orice lege, de orice decizie importantă ne consultăm împreună cu domnul ministru Oprea, cu domnul ministru Diaconescu, cu domnul ministru Sârbu. Tratez acest partid ca pe un partener egal.
- Mizez pe dvs ( UNPR-n.r.) în această intreprindere de modernizare a statului român.
- Însă cei care şi-au făcut socoteala că politicienii şi partidele care îşi asumă trecerea prin criză sunt condamnate şi-au făcut o socoteală greşită, pentru că românii uşor-uşor încep să înţeleagă că suntem în situaţia în care România nu este neapărat prost guvernată, ci în situaţia în care toate statele au probleme şi în care, poate, în scurt timp, se va recunoaşte că România a acţionat, poate, cu un an înaintea altora. Nu a fost uşor şi nu va fi uşor nici în continuare, pentru că suntem încă în criză economică, ne bucurăm că am ieşit din recesiune.
- DESPRE CRIZĂ. Suntem încă în criză, şi până nu vor fi corectate greşelile sistemului nu vom ieşi.
- Lumea, naţiunea, politicile au nevoie şi de viziunea de centru-stânga. Dar în viziunea mea de dreapta, statul social a alimentat, a fost un instrument de luptă politică a s sitemului capitalist împotriva sistemului comunist. O luptă politică necesară acum 20 de ani, dar din păcate, politicienii din lumea civilizată nu au ştiut unde să se oprească. Au mers cu ea până au supraîndatorat statele.
- FALIMENTUL STATULUI SOCIAL. Statul social a alimentat corupţia prin programul de cumpărare de voturi, prin acordarea de ajutoare sociale. Programele sociale s-au făcut în scopul culegerii de voturi. Programele sociale extrem de costisitoare au dus state precum Grecia, Spania, Italia în situaţia de a nu se mai putea susţine.
- Statul asistenţial nu mai poate funcţiona. Un astfel de stat nu poate genera progresul societăţii. În locul statului social trebuie să punem statul reformat, statul care oferă cetăţenilor oportunităţi de a-şi găsi locuri de muncă.
- LOCURI DE MUNCĂ.Tradus în acţiune guvernamentală ce avem noi de făcut în perioada următoare: să nu ne stricăm echilibrele fragile, macroeconomice, pe care am reuşit împrună să le stabilim în 2009-2010, să nu pierdem investitorii pe care îi avem acum, şi să ne întrebăm ce putem face în condiţiile în care investiţiile străine nu vor creşte, şi noi va trebui să fim motorul.
- Acesta este aurul în momentul de faţă - locurile de muncă. Cine este capabil să creeze locuri de muncă îşi scoate ţara din dificultate, cine nu poate crea locuri de muncă, oricâţi bani ar băga în bănci, nu-şi va scoate ţara din dificultate. Avem investiţiile actuale, avem programele de infrastructură şi avem resursa naturală, care se află în pământ: aur, argint, cupru, care trebuie exploatate. Acolo putem crea locuri de muncă.
- Cine e capabil să creeze locuri de muncă, acela va scoate ţara din dificulate.
- REDESCHIDEREA MINELOR.Dacă până acum cinci ani toate aceste exploatări erau subvenţionate de stat, datorită creşterii preţului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine închise. Nu discut cum, în ce condiţii comerciale, este problema Guvernului. Dar avem obligaţia ca până la sfârşitul anului să redeschidem, pentru a crea locuri de muncă în anul 2012, exploatările închise care au generat, la rându-le, mult şomaj. Astăzi, suntem în situaţia de a le redeschide şi trebuie să o facem, fie că o facem cu participarea unor investitori străini interesaţi, fie că o facem cu susţinerea din partea Guvernului pentru reluarea activităţilor. Am fost la Roşia Poieni, spre surprinderea mea, am constatat că Regia Cupru Deva a reluat exploatarea de cupru datorită creşterii preţului pe plan mondial. Este un lucru bun, le trebuie doar o mână de ajutor'
- Pământul pentru agricultură şi frumuseţele ţării nu le poate delocaliza nimeni. Nokia a plecat din Germania şi a venit la noi. Peste 10-15 ani poate se va muta mai spre este. Renault a venit în România şi poate peste 10-15 ani se va muta mai spre est.
- DESPRE REFORMA ÎN EDUCAŢIE. Avem obligaţia să dezvoltăm cea mai importantă resursă a unei naţiuni: educaţia. O naţiune educată este una care nu are cum să nu reuşească, iar sistemul nostru de educaţie a fost diagnosticat de comisia prezidenţială acum un an şi jumătate. În baza diagnosticului, s-a făcut o lege care are menirea să schimbe calitatea învăţământului din România. Dincolo de tot ce v-am spus anterior, care sunt soluţii executive, să spunem, fără educaţie, niciuna din acele soluţii nu poate fi valorificată, fără forţă de muncă bine calificată. Semnalele că forţa de muncă din România este nepregătită pentru evoluţia economică prefigurată într-un stat membru al UE au venit de câţiva ani. Investitorii străini se plâng toţi, ca de altfel şi investitorii români, de slaba calitate a pregătirii forţei de muncă din România. Trebuie să privim lucrurile în faţă şi să nu ne mai amăgim sub medaliile olimpicilor care câştigă aur şi la matematică şi la fizică şi la chimie şi la biologie şi la limba engleză şi la orice. Ei sunt excepţiile dintr-un sistem de educaţie care, în urma reformei din '98-'99, a devenit catastrofal de slab.
- SĂNĂTATEA. O altă zonă care trebuie să stea în atenţia guvernului este sănătate. O nouă lege a sistemului de sănătate este necesară. Această lege e comparabilă cu cea care a reformat sistemul de educaţie.
- Ne trebuie o lege prin care spitalele să fie spitale, să ofere servicii medicale iar cetăţeanul să ştie cât costă fiecare prestaţie medicală.
- Dincolo de educaţie, sănătate şi corupţie mai avem două zone de scurgere masivă a resurselor: asistenţa socială excesivă şi cheltuielile de funcţionare a statului.
- DESPRE REFORMA STATULUI. Avem o birocraţie stufoasă, prea multe etaje, prea multe aprobări. O descentralizare putenică generată şi de reorganizarea administrativă este cheia soluţiilor pe care le căutăm şi pentru reducerea cheltuielilor statului şi pentru a a lua presiunea de pe cetăţean cu toate aceste etaje decizionale.
- Părerea mea este că dacă există ceva nelovit de globablizare aceastea sunt comunităţile lcoale în capacitatea lor de a lua decizii. Comunităţile locale sunt cele care pot gestiona viaţa cetăţenilor cu impact redus al globalizării.
- DESPRE CONSTITUŢIE. Nu vreau să vorbesc despre modificarea Constituţiei. Avem o majoritate care nu ne permite să spunem: vreau să facem aşa sau aşa. Dar asta nu înseamnă că am abandonat ideea modificării Constituţiei. Eu abandonez ideile în care cred doar când închid ochii.
Traian Băsescu a participat săptămâna trecută la Şcoala de vară a tinerilor democrat-liberali. Preşedinte a pledat atunci pentru ideea că e nevoie să continue "primenirea PDL". CITIŢI ŞI:
- Marcel Pavel şi FRF, amendaţi pentru "reinterpretarea" imnului naţional