Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: "Nu am ce să retractez"

Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: "Nu am ce să retractez"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu retractează nimic din ceea ce a spus despre regele Mihai I. El a replicat că Regele Mihai şi-a abandonat naţiunea şi asta îl dezonorează. Băsescu a comparat funcţia de şef de stat cu cea de comandant de navă, unde, dacă sari primul în barca de salvare şi îţi abandonezi echipajul, eşti dezonorat. "Pe Antonescu îl acuz fără menajamente de Holocaust. Nu am nicio ezitare", a completat Traian Băsescu aseară la "10 TV".

"Dacă vreţi să scăpaţi de mine, daţi-mi noua Constituţie aşa cum au cerut-o românii". Aceasta este oferta făcută de Traian Băsescu opoziţiei. El s-a arătat dispus să renunţe la restul mandatului şi să demisioneze dacă opoziţia va fi de acord ca în noiembrie 2012 să cupleze alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că situaţia României nu e comparabilă cu cea a Greciei. "România nu e în risc de default. Dacă cineva ne cere banii împrumutaţi, noi putem să îi dăm", a spus Traian Băsescu. "În ultimul timp sunt mai obişnuit cu fluierăturile", a spus preşedintele, în debutul emisiunii "Naşul" de la "10 TV", când a fost aplaudat de publicul aflat în studio. El era aşteptat să dea lămuriri cu privire la atacul la adresa Regelui Mihai. Iată cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

  • DESPRE REGELE MIHAI. Nu cred că s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada din cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Am dreptul la o opinie. Am spus-o şi o repet. Eu nu sunt nici ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie. O să vă spun că eram săptămânile trecute la Neptun - vreau să vă aduc undeva, vă daţi seama, am luat-o pe ocolite - eram cu cineva într-o şalupă, ieşisem cu mai multe persoane, că îmi place să ies în mare. Şi, la un moment dat, erau doi scafandri - doi sau trei - erau în apă. Şi o doamnă care era cu mine în şalupă mă atenţionează: "Uite, Traiane, sunt trei scafandri acolo, n-or avea nevoie?". M-am uitat şi mi-am văzut de drum. La care, doamna, după ce mai mergem puţin, îmi spune: "Dacă ar fi după tine, oamenii ăştia ar muri?". Şi atunci m-a şcoat şi i-am zis: "Măi fată dragă, meseria mea este despre salvat oameni pe mare. Mă descalifici dacă îmi spui aşa ceva". Spre deosebire de ruda cu care eram în şalupă, eu ştiam ce înseamnă scafandru la apă, ştiam că un scafandru în dificultate dă drumul la nişte semnale, ştiu că un scafandru este cu GPS în momentul de faţă şi doar apasă pe ceas şi se declanşează alerta. Am văzut şalupa lor, era la o milă mai încolo, ei făceau ceva acolo.
  • Şi, mergând din nou spre meseria mea, un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul... puneţi-i dumneavoastră eticheta. O să vă mai spun un lucru: un comandant de navă , dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Niciodată. Un comandant care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave, se găseşte vinovatul, dar nu-şi va pierde niciodată brevetul, pentru că accidentele pe mare se consideră voia lui Dumnezeu şi nu se judecă comandantul pentru accidentele pe mare decât dacă sunt băuţi sau nava nu este cu toate actele în regulă şi comandantul a plecat cu ele. Dar în meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: dacă îţi părăseşti echipajul. Un şef de stat, un comandant de navă, sunt meserii în care nu se abandonează echipajul.
  • Uitaţi-vă la piloţi: ei nu pot abandona echipajul şi pasagerii. Piloţii pe cursele comerciale nu au paraşută. Se întâmplă ceva cu aeronava lui, el se duce odată cu pasagerii şi cu echipajul. La nave, comandantul, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, îşi pierde brevetul dar e şi dezonorat pe toată viaţa.
  • Fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură, rămâne cu ea. Eu nu pot... probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e.
  • În ceea ce am spus despre Regele Mihai nu am ce să retractez. Dar am dat explicaţia.

DESPRE VIITORUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

  • Ca preşedinte, nu am făcut erori care să afecteze România.
  • După Ion Iliescu, după Constantinescu şi după mine va veni un altfel de preşedinte. Românii nu mai vor un preşedinte jucător.
  • Viitorul şef al statului nu este acum în prima linie. Românii vor dori un om cu greutate culturală considerabilă, care să lea dea impresia că este deschis la minte. Aşa cred eu. Nu un jucător ca mine sau tolerant la Ion Iliescu. Despre Emil Constantinescu nu mai spun, că iar se supără pe mine.
  • Nu cred că o femeie va putea să devină preşedinte la următoarele alegeri.
  • DESPRE MINIŞTRI. Dintre miniştrii actuali, dacă v-aş spune că nu Elena Udrea îmi place cel mai mult, m-aţi crede? Cel mai mult îmi place de Anca Boagiu. A pus piciorul în prag la contractele cu drumurile. Îmi place ministrul justiţiei. Îmi place ministrul Educaţie şi...aaa, mi-a plăcut Botiş ca ministru. Nu motivul pentru care a trebuit să plece din guvern, dar ca ministrul mi-a plăcut. Înţelegea sistemul, faptul că trebuie să dăm bani pentru asistenţă socială acolo unde trebuie. Nu vreau să se înţeleagă că îi trec cu vedere ce a făcut.
  • DESPRE PONTA ŞI PSD. Eu şi Ion Iliescu avem abordări ireconciliabile, dar nu pot să nu recunosc că este un om politic solid. Dar comparaţi-l pe Mitrea cu Ponta. Dumneavoastră cu cine aţi vorbi? Cu cine aţi putea avea un dialog inteligent? Vă spun eu. Cu Mitrea.
  • Uitaţi-vă cum au venit la consultări Ponta şi Antonescu. Au venit doar ei doi. Da' cine sunteţi voi doi? Eu am chemat partidele la consultări, voiam să vorbesc cu oamenii din partid. Ei au venit doar pentru a discredita consultările. Au venit cu propunerea de guvern tehnocrat şi cu anticipate în loc să vină cu propuneri serioase. Voi sunteţi în opoziţie şi vă spun haide-ţi la guvernare şi ei zic că nu, pentru că e criză. Băi, baiatule, dar nu vrei să vii la guvernare, dacă tot zici că eşti deştept?
  • Între Ponta şi Adrian Năstase, PSD ar fi bine să meargă într-o competiţie pentru o funcţie cu Adrian Năstase.
  • DESPRE STAREA DE SĂNĂTATE.Cu sănătatea stau perfect. Sunt mai sănătos decât vă imaginaţi. Vă aduceţi aminte când se spunea că Iliescu era pe moarte? Uite că e verde şi acum. Preşedinţii rămân mereu tineri. Cum mă menţin? Fac mai mult sport acum. Acum, foarte rar mi se întâmplă să am o zi în care... Înainte să plec la birou, după ce îmi beau cafeaua, o jumătate de oră la bazin şi pe urmă la serviciu.
  • DESPRE NUNTA PRINŢULUI DE MONACO. "Ca să nu aibă nimeni dubii, să mă trezesc cu cine ştie ce atacuri, uite, se căsătoreşte Prinţul de Monaco, care este şef de stat. Ca să fie imaginea corectă: în Anglia nu s-a căsătorit un şef de stat, ci un prinţ. Se căsătoreşte Prinţul de Monaco. Toţi şefii de stat din UE au invitaţie, cum am primit şi eu. Deci nu s-a supărat nimeni. Eu nu voi merge. Am trimis pe cineva cu o scrisoare şi un cadou - o ceramică de-asta de un artist român- şi cu asta basta", a precizat şeful statului.
  • DESPRE PDL Cezar Preda este un polician în care aveam încredere, dar evoluţia lui m-a dezamăgit.

DESPRE FOTBAL

  • Venirea lui Piţurcă la Naţională. Foarte bine...dar îmi pare rău că a plecat Lucescu junior. Aveam încredere în copilul ăla.
  • Deşi am susţinut foarte mult ca meciul să se organizeze aici, nu cred că am să merg. Nu mai merg pe nicio arenă de câţiva ani.
  • Nu m-am gândit la o carieră în televiziune, dar îmi va plăcea să vin la televiziune, după ce nu voi mai fi preşedinte, să îmi dau cu părerea.
  • Am aceeaşi greutate de dinainte de a ajunge preşedinte: 75 de kilograme. Mai variez, am momente când ajung la 76 sau mai scad la 73. Dar sunt în jurul la 75.

CRIZA DIN GRECIA

  • Grecia a fost un susţinător fără rezerve al României pentru integrarea în NATO, UE şi Schengen.
  • Olanda, care se împotriveşte intrării noastre în Schengen, are un guvern minoritar susţinut de un partid care e împotriva imigranţilor. Aceasta e condiţia ca guvernul să fie susţinut. Aşa a ajuns Olanda vârful de lance al opoziţiei faţă de integrarea în UE.
  • Sunt multe state în care se recurge la reduceri bugetare masive, la reduceri de personal.
  • Ne-am obişnuit să trăim pe datorie. Băncile nu mai pot susţine acest nivel pentru că sunt riscuri ca banii împrumutaţi să nu se mai întoarcă.
  • Sunt ţări care s-au obişnuit să trăiască pe datorie. Şi în Grecia. În Germania, în schimb, e un cult al muncii. Marea lecţie a crizei e că nu putem trăi pe banii din viitor. Asta înseamnă să trăim pe banii generaţiilor viitoare. Trebuie să începem să trăim pe banii pe care îi producem.
  • Grecia plăteşte doar dobânzi la împrumuturi de 25 de miliarde de euro. Dar cădem într-o capcană. Privim Grecia ca pe pacientul european numărul 1. Dar sunt alţi pacienţi mai gravi în Europa decât Grecia. Deja anul trecut românii din Spania au trimis jumătate din sumele pe care le trimiteau până atunci. E clar că şi ei sunt afectaţi de criză.
  • Şi noi suntem afectaţi de criza Greciei. În trei zile CBS-ul României (un indice în baza căruia se calculează dobânzile la împrumuturi) a crescut de la 150 la 250. Dar nu Grecia este riscul cel mai mare al UE.
  • Noi nu ar fi trebuit să mărim TVA. Orice pensionar care îşi face acum socoteala vede că are mai puţină putere de cumpărare decât dacă introduceam un impozit de 10% pe pensie.
  • Ce nu pot să uit: pensionari militari la Iaşi fluierând imnul de stat al României în timp ce pensiile a 90% dintre ei au crescut. Asta a fost o  mare manipulare asemănătoare cu cea de la Revoluţie cu teroriştii.
  • Am vrut să vă arăt cât contează lipsa de femitate a celor care conduc la un moment dat. Pensionarii vor face o socoteală la sfârşitul anului cât i-a costat creşterea TVA. Sunt momente când politicienii trebuie să fie responsabili şi să ia măsurile care se impun. Aşa este şi în război, şi în criza economică. Criza, ca gravitate, e imediat după război.
  • Dacă nu luam măsurile de austeritate, nu ajungeam atât de rău ca Grecia. Am fi avut soluţii. Să împrumutăm mai mult. Puteau să dea din gură şi televiziunea lui Vîntu, la cea a lui Ghiţă. Dacă politica era să mărim pensiile, împrumutam mai mult. România nu e în risc de default. Dacă cineva ne cere banii împrumutaţi, noi putem să îi dăm.
  • Am avut şase luni în care mi-am donat salariul în Fondul de Solidaritate. Au mai fost şi alţi politicieni.

DESPRE AVERILE ILICITE

  • Nu se poate duce lupta împotriva fraudei şi corupţiei cu mănuşi. Toate statele au schimbat legislaţia privind confiscarea averilor ilegal dobândite. Noi ne împiedicăm în revizuirea Constituţiei.
  • Am o idee despre averile politicienilor, ştiu şi ce bani trebuie să împrumutăm pentru a susţine bugetul de stat. Nu trebuie să ne uităm doar la averile politienilor. Uitaţi-vă şi la averile judecătorilor. Nu vrea să creadă această categorie că poate merge la nesfârşit ca un stat în stat.
  • Mi-e greu să spun care e procentul judecătorilor corupţi. Dar după cum vedeţi că merg procesele de mare corupţie, putem spune că e consistent.
  • Judecătorii sunt inamovibili şi nu răspund pentru greşelile lor. Uitaţi-vă la procesele de retrocedare. Judecătorii dau casa celor care dau şpagă, şi nu proprietarului. Şi, apoi, statul român plăteşte amenzi la CEDO.
  • Justiţia a făcut mult mai mult rău României decât politicienii şi cei care cerşesc pe la Roma sau Paris. A făcut mult rău din punctul de vedere al credibilităţii.
  • A fost o mare dezamăgire pentru mine. Îmi puneam mari speranţe în echipa tânără care a venit la CSM. Aceşti judecători tineri cu mânuţa lor au scris la Curtea Constituţională să nu se scoată prezumţia averilor licite din Constituţie. Explicaţia e la averile judecătorilor.

DESPRE REORGANIZARE

  • Am luat în piept lovitura UDMR privind reorganizarea.
  • Obiectivul nu este să scăpăm de baronii locali, dar acesta ar fi efectul.
  • Am cerut premierului o analiză despre cum au fost absorbite fondurile europene de către diverse ministere. Să vedem dacă nu e cazul să facem o remaniere. Mă aşteptam să fie anumite probleme la Ministerul Devoltării, dar nu. Aici a fost depăşit nivelul de 100% de investiţii. Dar unde le vedeţi? Ele sunt în comune, în străzi, în săli de sport, în bazine. Nu-i o problemă să fie săli de sport. Mai bine să meargă tinerii acolo decât să consume etnobotanice.
  • Toate proiectele sunt în comune. Dar nu există nici un proiect regional care să străbată judeţele. Fiecare se întâlneşte acolo şi vrea bani pentru primarii lui. Deci, lipsa unei organizări administartive, alta decât cea din '68, face ca România să utilizeze banii prost.
  • UE dă bani doar persoanelor juridice din punct de vedere al organizării aministrative. Actualele regiuni de dezvoltare nu au personalitate juridică să poată obţine bani de la UE.
  • Deocamdată nu s-a constatat fraudă la fondurile europene. Deocamdată UE a cerut guvernului să facă verificări privind respectarea contractelor. Deocamdată UE a constatat iregularităţi. Eu nu mă feresc să vorbesc şi despre birocraţia UE. Aici s-au întâlnit două birocraţii.

DESPRE REVIZUIREA CONSTITUŢIEI

  • Susţin în continuare revenirea la organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Susţin revenirea la mandatul de 4 ani pentru preşedinte. Uitaţi-vă cum stau lucrurile. Eu sunt la început de mandat, iar guvernul e la sfârşit de mandat. Eu abia am ieşit din alegeri, partidele de la guvernare abia se pregătesc de a intra în alegere. Aşa a fost şi la discuţia de reorganizare.
  • În noiembrie 2012 renunţ la mandat dacă cădem de acord să schimbăm Constituţia şi să facem alegerile prezidenţiale simultan cu cele parlamentare. Renunţ la atât cât e nevoie din mandatul meu de preşedinte.
  • DESPRE RENUNŢAREA LA MANDAT ŞI EVENTUALĂ CANDIDATURĂ: Hai că nu-s Iliescu, dom'le
  •  Nu va fi nici un truc să zic că nu mi-am dus mandatul până la capăt şi să mai candidez iar. Nu mai candidez.
  • Vreau să le spun celo care se numesc Petru, Pavel, Petruţa "La mulţi ani şi tot ce vă doriţi în viaţă!".

Mai jos, reacţiile care au urmat emisiunii "Evenimentul zilei" de pe B1 TV la care a fost invitat preşedintele Traian Băsescu şi în cadrul căreia a declarat că Regele Mihai a fost "slugă la ruşi".

  • Culisele atacului la Regele Mihai
  • Poziţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu
  • Cristian Preda mută cu regele Mihai contra lui Băsescu
  • Antonescu: Băsescu 2011 este Hitler 1944
  • Paleologu, despre atacul lui Băsescu: "Trăiască Regele!"
  • Ponta și Antonescu cer intervenția SUA în problema șah la rege
  • Ion Iliescu îi ia apărarea Regelui Mihai: "Nu a abdicat, a fost abdicat"
  • Washington Post: Preşedintele României îl atacă dur pe fostul rege Mihai
  • "Istorie şi isterie". Dezbateri aprinse după declaraţiile lui Băsescu la adresa regelui Mihai
  • Tismăneanu: Îmi exprim rezerva faţă de stilistica exprimării președintelui Traian Băsescu
  • Traian Băsescu, numit ignorant de un senator PDL

Ne puteți urmări și pe Google News