Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu către PDL-işti: Spuneţi că gândiţi politic şi de fapt vă gândiţi la voi
Traian Băsescu către PDL-işti: Spuneţi că gândiţi politic şi de fapt vă gândiţi la voi

Traian Băsescu către PDL-işti: Spuneţi că gândiţi politic şi de fapt vă gândiţi la voi

Preşedintele Traian Băsescu a dat în această seară semnalul pentru înlocuirea lui Emil Boc de la şefia guvernului, avertizându-i pe parlamentarii democrat-liberali că, dacă nu fac o mutare rapidă, în două-trei luni actuala formulă de guvernare nu va mai avea susţinere.

Şeful statului le-a atras atenţia PDL-iştilor că în actuala formulă partidul nu are cum să mai crească şi ar trebui să se gândească în perspectivă la alegerile viitoare. Ca termen le-a sugerat luna martie, precizându-le că a discutat cu ceilalţi parteneri de Coaliţie, iar cei de la UDMR i-au cerut un răgaz până după congresul Uniunii de la finalul lui februarie.

Potrivit unor surse din partid, unii dintre parlamentarii PDL au sugerat în faţa preşedintelui că o soluţie ar fi demisia lui Emil Boc, şeful statului mulţumindu-se doar să comenteze că deciza este a partidului.

Cu toate acestea, şeful statului i-a avertizat pe pedelişti că dacă nu se mişcă rapid în maximum trei luni de zile îşi vor pierde majoritatea în parlament nu numai prin "stricarea" relaţiei cu UDMR, ci şi prin dezertări din propria tabără.

  • "Ce vreţi în viitor? Să reporniţi guvernarea şi să urmăriţi creşterea partidului, care sunt soluţiile? Menţineţi actuala formulă şi în două-trei luni nu aveţi susţinere şi o să veniţi la mine şi eu o să vă spun că-mi pare rău. Gândiţi-vă că toţi parlamentarii au aşteptări şi-şi pun problema ce vor face peste doi ani. Dacă nu faceţi analiza aşa, nu aveţi nicio şansă", le-ar fi spus Băsescu democrat-liberalilor.

Şeful statului le-a atras atenţia că PDL are probleme de organizare şi comunicare pe care trebuie să le rezolve rapid, astfel încât să transmită şi în exterior ceea ce s-a făcut bine şi se va simţi şi în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

  • "Trebuie să gândiţi politic  în perspectiva alegerilor. Nu gândiţi politic şi vă gândiţi la voi. Când spuneţi că faceţi politică arătaţi spre exterior", a spus Băsescu.

El a apreciat, potrivit surselor din partid, că relansarea economică şi creşterea economică nu se poate face decât în tandem cu creşterea PDL. 
"Nu cred că în coaliţie va exista susţinere pentru un premier independent"
 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu grupurile parlamentare, că varianta unui premier independent "poate fi o soluţie", precizând însă că nu crede că "în coaliţie va exista o susţinere pentru această idee". Şeful statului nu a ezitat să facă avertizări cu privire la viitorul PDL-ului.
Şeful statului a precizat că a avut discuţii şi cu conducerile UDMR, UNPR şi a minorităţilor naţionale pe această temă.

Întrebat dacă restabilirea încrederii în executiv se poate face şi printr-o înlocuire a premierului Emil Boc, şeful statului a spus că sunt mai multe soluţii, precizând că speculaţiile de până acum sunt în afara realităţii.

  • "Speculaţiile pe care le faceţi, cu numele de premier, sunt în afara realităţii, pentru că nimic nu se va lua în discutie până nu se termina alegerile în UDMR".

Congresul UDMR va avea loc la sfârşitul lunii februarie.

Cât priveşte varianta unui premier independent, şeful statului a apreciat că "poate fi o soluţie", precizând însă că nu crede că "în coaliţie va exista o susţinere pentru această idee".

  • Sunt multe soluţii de relansare a încrederii şi acestea pot fi găsite, în primul rând, de oamenii politici. Cred că, după terminarea alegerilor la UDMR, vom putea avansa, dar lucrurile trebuiesc discutate.

În ceea ce priveşte situaţia economică şi acordurile internaţionale în care România este implicată, Traian Băsescu consideră că prioritate pentru guvern, în acest moment, este să se "găsească un alt stil de guvernare, care să nu mai vizeze trecerea prin criza, ci relansarea economică".

  • Suntem la stadiul la care Guvenul a încheiat, cu succes, un acord cu UE, FMI si BM, acord care a făcut ca România să iasă din zona de risc.
  • Suntem la momentul la care, contrar estimarilor din trimestrul IV, se dă semnalul trecerii pe creştere economică pozitivă, chiar dacă foarte mica.
  • Suntem la momentul în care estimarea creşterii negative de -1,9% a fost infirmată

După întâlnirea cu parlamentarii PDL, şeful statului va avea încă o întrevedere, cu şefii de organizaţii a democrat-liberalilor, la vila Lac 1. În jurul orei 19.30 mai multe maşini au început să intre pe poarta proprietăţii.

În ultimele trei zile, Traian Băsescu a avut mai multe întâlniri succesive la Vila Lac 1, cu lideri ai PDL, de la centru şi din teritoriu